zazula226 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Składniki: - 8 szklanek żurawin - 1 litr spirytusu - 1/2 litra wody - 1 kg cukru - 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Żurawiny przekręcić przez maszynkę, wlać do słoja. Dodać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Odstawić na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach odcedzić(przecisnąć przez gazę) dodać do uzyskanego płynu 1 kilogram cukru, 1/2 litra spirytusu i cukier waniliowy, wymieszać i delikatnie zagotować. Wlewać do butelek. Cytuj
Bernimek Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Rozumiem, że zurawiny mają być surowe? Nie poddawać je wcześniej obróbce cieplnej? Cytuj
zazula226 Opublikowano 9 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Żurawiny jak najbardziej surowe, a co do obróbki, to wręcz przeciwnie... obróbka owszem, ale najlepiej mrożenie, jeżeli żurawiny zebrane są przed pierwszymi przymrozkami, to wskazane jest wrzucić je na noc do zamrażarki, i dopiero rano rozmrozić i czynić co należy dalej. a jeżeli są zebrane już po 1-wszych przymrozkach, należy już sobie głowy nie zawracać i robić według przepisu. pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Zazulko - bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Cytuj
zazula226 Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 proszę bardzo Bernimku;))) Cytuj
M@lgosia Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Witam i mam pytanie ? Co to jest ½?! :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Jest już poprawione - ½ to 1/2 - takie coś wyświetla się gdy przepisy kopiowane są bezpośrednio z Worda bez poprawek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.