Gość mamam Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Witam Mam dziecko, które uczulone jest na pszenicę.Widziałam w sklepie różne rodzaje mąk np.ryżową, orkiszową , żytnią, jęczmienną, gryczaną, sojową, ale nie wiem dokładnie jak takie mąki można używać.Chciałabym wiedzieć, czy któraś z tych mąk nadaje się na przykład do pieczenia ciasta, albo do lepienia pierogów. Prosze o pomoc Cytuj
arabika Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam Mamam mój syn był przez 2 lata na diecie bezglutenowej nie jest to co prawda to, samo bo musiała wykluczyć mu z diety nie tylko pszenice ale także żyto jęczmień kasze i wszystko co zawierało gluten Piekłam wiec z mąki ziemniaczanej i kukurydzianej ( przepisy podałam na forum w diecie bezglutenowej ) jeśli chodzi o mąkę kukurydziana to mam bardzo złe doświadczenie natomiast o innych mąkach które wymieniła trudno mi się wypowiedzieć Radzę jednak poszukać sklepu ze zdrowa żywnością są tam gotowe mieszanki CSB lub pod inna nazwa SFCM jest mieszanka sojowo-kukurydziana z której można smażyć racuchy , piec biszkopty, kruche ciastka ,chleb, bułki Mieszanka jest naprawdę bardzo dobra od kiedy zaczęłam ja używać skończył się mój problem z nieudanym pieczywem .Jeśli chcesz mogę przesłać kilka przepisów z użyciem tej właśnie. mieszanki Pozdrawiam :D Cytuj
Kreseczka Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Niedozwolone są: pszenica (orkisz, kamut), żyto, jęczmień, owies Dozwolone są: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka sojowa, mąka z amarantusa więcej: Federacja Konsumentów, Portal farmaceutyczno-medyczny Cytuj
Gość aneta_k Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Hej jestem chora na celiakie i stosuje diete bezglutenowa juz10 lat moge polecic 2 super ksiazki z przepisami kulinarnymi.1. Monika Beck-Pietrzak ,,Moje dziecko jest na diecie " wyd.Prószyński i s-ka 2.Carol Fenster ,,dieta bezglutenowa'' klub dla ciebie . Najlepsze mąki nie zawierajace gluenu to z firmy Bezgluten , Glutenex polecam z nich wszystko wychodzi począwszy od chleba do ciast itp. Cytuj
Mirabelka Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Orkisz, jak kukurydza w diecie bezglutenowej jest dopuszczalne- posiadają one gluten ale tolerowany przez przewód pokarmowy bezglutenowców. Poza tym firma "Bezgluten" produkuje tyle rodzajów mąk, że można się pogubić. Mają nawet gotowe mieszanki do wypiekania biszkoptów do ciast. Ceny nie są zastraszające. Takie cuda znajdziesz w sklepach o profilu BIO/EKO :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.