Bernimek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 składniki: 40 dag maku, 1 kg jabłek, 30 dag cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek kaszy manny, 10 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jajek, mleko, jasna polewa, przygotowanie: Mleko zagotować, a następnie sparzyć mak i gotować jeszcze kwadrans. Odcedzić i trzykrotnie zmielić. Masło utrzeć do puszystości i (nie przerywając ucierania) dodawać: po jednym żółtku, cukier oraz mak. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Teraz dodać do masy makowej i wymieszać. Sypkie produkty (kasze mannę, mąkę oraz proszek do pieczenia) wymieszać razem. Dodać do masy makowej i dokładnie wymieszać używając miksera. Na koniec ubić pianę z białek i dodać do masy, po czym delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170-180 st. C około godzinki. A upieczone ciasto udekorować polewą. S*M*A*C*Z*N*E*G*O Cytuj
M@lgosia Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Znam to ciasto jako szarlotka japońska. Jest pyszne i wilgotne. kilka razy pieklam je w tortownicy a po upieczeniu przełożyłam masą kawową. Naprawdę przepysznie smakuje, radzę spróbować !!! :) Pozdrowionka :) Cytuj
Marcin Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 A mi przypomina "Japońca" - uwielbiam takie wilgotne makowce (w ogóle nie lubię suchych ciast). Chyba wiem na jakie ciasto będę teraz namawiał Dorotę :) Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 uwielbiam makowce, a takiego jeszcze nie jadłam. Za chwilkę wydrukuje przepis, a ciasto zrobię na weekend. Napewno będzie smaczne:) Cytuj
Bernimek Opublikowano 15 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Życzę S*M*A*C*Z*N*E*G*O !!!! Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 zrobiłam dziś ciasto i jest naprawdę przepyszne i nie można mu sie oprzeć :) Polecam wszystkim, którzy uwielbiają makowce. Zrobie je napewno jeszcze nei raz. Dziękuje za przepis i pozdrawiam. Oczywiście oceniam je na 5 gwiazdek :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Mój makowiec właśnie włożyłam do piekarnika ... Dziękuję Ci Pszczółko, za wysoką ocenę! Buziaczki !!! Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 dobre rzeczy trzeba chwalić:) Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Makowiec jabłkowy zrobiony! Jest rzeczywiście bardzo dobry.Pozdrawiam ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi