Bernimek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 składniki: 1/2 kg ziemników (obrać i ugotować), 15 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 20 dag piersi z kurczaka, 1 cebula, natka pieruszki (posiekana), przygotowanie: Ziemniaki zemleć. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić, a gdyby ciasto było "za wolne" dodać jeszcze mąkę. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie zemleć z mięsem. Do masy mięsnej dodać pietruszkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem. Na stolnicy z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pociąć go na kawałki (ok. 4cm). W każdym kawałku palcem zrobić wglębienie i nakładać farsz - formować krokieciki. Gotowe krokieciki moczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor! S*M*A*C*Z*N*E*G*O Cytuj
Terka Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Zrobiłam dzisiaj te krokieciki na obiad,są naprawde pyszniutkie,podałam do nich sałatę.Sporo mi ich wyszło bo podwoiłam porcję,zostało mi więc trochę ale smakują nawet na zimno:).Bardzo dziękuje za przepis. Cytuj
Bernimek Opublikowano 18 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Cieszę się Terko, że ci smakowało. Ja robię te krokieciki z sosem grzybowym. Cytuj
cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 no super mam za dużo kartofelków z obiadu, zmielone przez pomyłkę mięsko :-D i parę prawdziwków w zamrażarce, ale jak bedzie dobre to się nie przyznam że z resztek dzisiejszego obiadu :D bo zaraz notowania spadną, tak było z jajecznicą- śmietnikiem. Domagali się ale powiedziałam że nie mam żadnych resztek i byli zdziwieni :D i oburzeni :-) że ich karmię resztkami, ale jajecznica to im smakowała. :D :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 1 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Cygo daj znać jak wyszły! Cytuj
cyga Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wyszły owszem i to podwójnie raz wyszły bo się udały a drugi raz wyszły bo się szybko skończyły. Robiłam bez mięska bo to był piątek a my pościmy w każdy piątek dla zdrowia i zasady. Były polane sosem z prawdziwków pietruszki i cebulki. Cytuj
Bernimek Opublikowano 7 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Kochana Cygo, bardzo się cieszę, że krokieciki smakowały ! Pozdrawiam! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Robiłam bez mięska bo to był piątek a my pościmy w każdy piątek dla zdrowia i zasady. Były polane sosem z prawdziwków pietruszki i cebulki. no wlasnie dobry pomysl na piatkowy post, u nas tez jest to dzien bezmiesny, :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi