zazula226 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Składniki: Biszkopt: - 8 jaj - 30 dag cukru - 15 dag mąki - 2 łyżeczki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia (z tego upiec biszkopt, wstawić do nagrzanego piekarnika, potem obniżyć temperaturę do 180 stopni). Masa 1: - 2 batony "Jacek" - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kakao - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru. Masa 2: - 1/2 litra śmietany 36%, - 2 opakowania śmietan fix - cappucino czekoladowe - 1 szklanka - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki wrzącej wody. Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, i resztę składników. Wstawić do nagrzanego do 200°C i obniżyć temperaturę do 180°. Masa 1: Rozpuścić dwa batony w mleku, wystudzić, dodać 2 żółtka, rozpuścić masło, dodać kakao i cukier puder. Połączyć. Masa 2: Do cappucino dodać 3 łyżki wrzątku i 3 łyżki cukru pudru. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietany z śmietan Finem, i dodawać po troszku cappucino, delikatnie mieszając. Biszkopt podzielić na 2 części i układać: biszkopt, masa 1, biszkopt, masa 2.Wierzch ciasta można posypać granulowanym kakao. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 czy w tej masie z jackami maslo napewno trzeba rozpuscic czy utrzec? Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Poza pytaniem Joli mam jeszcze jedno: niejasna jest dla mnie ilość cappuccino w masie nr 2. Czy ma go być 1 szklanka? A czy ktoś w ogóle robił to ciasto? Sam przepis jest kuszący, ale zależy mi na opinii forumowiczów. Pozdrawiam. Cytuj
Gość Uliana Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Poza pytaniem Joli mam jeszcze jedno: niejasna jest dla mnie ilość cappuccino w masie nr 2. Czy ma go być 1 szklanka? A czy ktoś w ogóle robił to ciasto? Sam przepis jest kuszący, ale zależy mi na opinii forumowiczów. Pozdrawiam. Robiłam to ciasto, masa I z "Jackami" ;-) wychodzi rzadka, a poza tym ciasto jest bardzo dobre, godne polecenia :grin: Cytuj
Dorosia Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 No właśnie: w masie 2 jedna szklanka czego? Cytuj
Gość Uliana Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 No właśnie: w masie 2 jedna szklanka czego? 1 szklanka cappucino ciasto naprawdę jest super, szybko znika Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi