anika Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia można dodać cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego żółtka utrzeć z cukrem,następnie powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem ,na koniec dać ubite białka delikatnie wymieszać.Wyłożyć na blaszkę.Piec 20 minut. biszkopt wychodzi wysoki więc nadaje się do ciast które robi się z różnymi kremami itp. Biszkopt można zrobić z połowy porcji wychodzi wtedy cieńszy. Cytuj
baśka96 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 czy w ilości mąki/2 szklanki ?/ nie ma pomyłki? Cytuj
Jola_A. Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Na 4 jajka 1 szklanka maki to za duzo a az 2 ... :) ?? Cytuj
anika Opublikowano 17 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Nie nie ma tu pomyłki ,sprawdziłam i skonsultowałam go, ten przepis mam od cioci i już bardzo długo go robie i jeszcze nigdy mnie nie zawiodł. Naprawde,ostatnio wzieła go odemnie bratowa i też jest bardzo zadowolona. Cytuj
arabika Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Piekę ciasta juz od dawna ,kilkanaście lat Powiem szczerze że nie słyszałam o tym aby do biszkoptu z 4 jaj dawać 2 szklanki mąki :) .Przyznam że to dość nowatroski przepis :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 No coz kazdy ma swoj wyprobowany sposob. :) Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ile kucharek - tyle różnych proporcji składników na biszkopt :-D :-D :-D Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 ja zrobiłam ten biszkopt, właśnie się piecze. Mama jedną uwagę jak dla mnie to za mało jajek. Musiałam dodać jedno wiecej bo ciasto bylo za gęste. Ale co prawda jajka są różnej wielkości:) Cytuj
aida Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 A może nie o jaja chodzi tylko a szklanki może to te od nutelli? Osobiście irytują mnie przepisy na szklanki i filżanki. W końcu wukalibrowałam wszystkie przepisy na szklanki typu duraleksowy kubek z uchem i wiem, że cały to 250 ml po górne uszko to 200 ml i strasznie sie denerwuję gdy nie mam tej szklanki pod ręką podczas pieczenia :-D :-D Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Być może, że o szklanki chodzi. Bo przecież szklanka - szklance nie równa :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi