zenmak Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 200 owoców aronii wsypać do 3l wody,dodać 200 liśni wiśni-gotować na wolnym ogniu przez 30 min.Całość przecedzić na durszlaku,do wywaru dodać 1kg cukru oraz opakowanie kwasku cytrynowego,wystudzić.Po wystudzeniu dodać 1l spirytusu,wymieszać a następnie rozlać do butelek.Wydajność 3,5l nalewki 18-20 % o pięknym kolorze i smaku.W zime można robić ze zmrożonej aronii oraz zamrożonych liści wiśni/uprzedni umytych/Smakuje wszystkim,im dłużej stoi tym lepsza.Nie potrzeba klarować. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Mam identyczny przepis ale zamiast aroni z winogrona ogrodowego granatowego,a pozostale skladniki takie same jak u Ciebie.Osobiscie zmienilam ilosc cukru dodaje troszke mniej bo bardzo slodka ta nalewka,ale bardzo dobra.Polecam!! :) To znaczy z winogronem jest bardzo dobra,z aronia nie pilam wiec nie wiem, Cytuj
ali Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 a co znaczy 200 aronii /winogron też?/ - chodzi o sztuki? Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Wydaje mi się, że chodzi tutaj o sztuki (200 sztuk owoców aronii) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Ali moj przepis jest nastepujacy : 70 dag winogron (granatowy, ogrodowy) 150 lisci z wisni 1 kg cukru 3 dag kwasku cytrynowego 0,5 litra spirytusu Liscie z wisni mozna juz teraz zerwac i zamrozic, bo zanim dojrzeje winogron, liscie beda mialy gorzkawy smak. 1,5 litra wody zagotowac zalac wrzaca woda liscie wisni i winogrona, zostawic na 24 godziny. Po tym czasie gotowac 15 minut. Przecedzic przez gaze, dodac cukier i kwasaek. Dokladnie wymieszac i ostudzic. Do zimnego dodac spirytus. Przelac do butelek. Osobiscie daje troche mnie cukru i wiecej kwasku, bo nalewka jest bardzo slodka, ale to rzecz gustu. Cytuj
monilek26 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Piłam wczoraj podobną nalewkę i bardzo mi smakowała - dla mnie była troszkę za słodka - ale to rzecz gustu. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.