cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Witam poszukuję przepisu na knedle ptysiowe, miałam przepis z poradnika domowego ok 15 lat temu :D przepis zginął i żal knedle były bardzo delikatne, super do owoców, robiło się je jakoś podobnie do ciasta na karpatkę czyli mąkę zaparzało mlekiem albo wodą :D nie pamiętam :D ,jeśli ktoś zna przepis to się będę cieszyć jak nie wiem co :D :-) :-D :D :D HELP :D Cytuj
aida Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Nie do końca wiem o co Tobie chodzi, ale przeglądając forum na samym końcu lub jak kto woli początku przepisów znalazłam przepis, który mniej więcej pasuje do takiego opisu, sprawdź. Cytuj
cyga Opublikowano 6 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 czy mogłabyś podać nazwę tego przepisu, przejrzałam kilka, ale żaden nie dotyczy ciasta parzonego. :D Cytuj
aida Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Nie mam pewności tak jak powiedziałam 23.10.04 w kategorii dania główne chyba strona nr 16. Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Może chodzi o ten przepis na knedle? Cytuj
cyga Opublikowano 12 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Dziękuję, to chyba ten przepis na 90 % :-D , są już truskawki tak więc wypróbuję jutro lub pojutrze i odpiszę czy smakuje tak jak tamte. ALE SUPER ŻE SIĘ ZNALAZŁ PRZEPIS :-D :-D :-D Cytuj
cyga Opublikowano 18 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 knedle zrobione , bardzo smaczne na świeżo i odgrzewane. Polecam Cytuj
aida Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Cyga pamiętasz ile wyszło Ci tych knedlików z tej ilości mąki? Tak sobie myślę że te 10 minut gotowania to chyba ze względu na te twarde śliwki z truskawkami też gotowałaś 10 minut? Cytuj
cyga Opublikowano 25 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Mam 3 odmiany trukawek i są różnej wielkości, , knedli wychodzi ok 40-50 szt w zależności od wielkości truskawek. Gotowałam je 10 minut, ciasto jest dosyć zwarte i nie rozpada się, należy je tylko dobrze skleić tak jak wszystkie pierogi i knedle i nie gotować na ostrym ogniu, przy gotowaniu pierogów i knedli preferuję raczej delikatne migotanie. To ciasto dobrze klei się. Robiłam je już 3razy. Dobre są z masłem i bułką tartą i posypane cukrem, synek woli odgrzane ma maśle na rumiano i ze śmietaną lub jogurtem. Nadziewałam je też poziomkami po kilka do srodka, też są pycha tylko skleić trudniej. Niedługo jagody tez można je zastosować, chociaż ja lubię jagody w cienkim cieście pierogowym lub w bułkach drożdżowych pieczonych lub parowanych(uwielbiam parowańce lub pampuchy jak kto woli z serem, jagodami lub mięsem) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.