Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuję przepisu na knedle ptysiowe, miałam przepis z poradnika domowego ok 15 lat temu :D przepis zginął i żal knedle były bardzo delikatne, super do owoców, robiło się je jakoś podobnie do ciasta na karpatkę czyli mąkę zaparzało mlekiem albo wodą :D nie pamiętam :D ,jeśli ktoś zna przepis to się będę cieszyć jak nie wiem co :D :-) :-D :D :D HELP :D

Opublikowano

Nie do końca wiem o co Tobie chodzi, ale przeglądając forum na samym końcu lub jak kto woli początku przepisów znalazłam przepis, który mniej więcej pasuje do takiego opisu, sprawdź.

Opublikowano

Dziękuję, to chyba ten przepis na 90 % :-D , są już truskawki tak więc wypróbuję jutro lub pojutrze i odpiszę czy smakuje tak jak tamte. ALE SUPER ŻE SIĘ ZNALAZŁ PRZEPIS :-D :-D :-D

Opublikowano

Cyga pamiętasz ile wyszło Ci tych knedlików z tej ilości mąki? Tak sobie myślę że te 10 minut gotowania to chyba ze względu na te twarde śliwki z truskawkami też gotowałaś 10 minut?

Opublikowano

Mam 3 odmiany trukawek i są różnej wielkości, , knedli wychodzi ok 40-50 szt w zależności od wielkości truskawek. Gotowałam je 10 minut, ciasto jest dosyć zwarte i nie rozpada się, należy je tylko dobrze skleić tak jak wszystkie pierogi i knedle i nie gotować na ostrym ogniu, przy gotowaniu pierogów i knedli preferuję raczej delikatne migotanie. To ciasto dobrze klei się. Robiłam je już 3razy. Dobre są z masłem i bułką tartą i posypane cukrem, synek woli odgrzane ma maśle na rumiano i ze śmietaną lub jogurtem. Nadziewałam je też poziomkami po kilka do srodka, też są pycha tylko skleić trudniej. Niedługo jagody tez można je zastosować, chociaż ja lubię jagody w cienkim cieście pierogowym lub w bułkach drożdżowych pieczonych lub parowanych(uwielbiam parowańce lub pampuchy jak kto woli z serem, jagodami lub mięsem)