Agawcia Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Dawno nic juz tu nie bylaam,ale sledzilam wszystko co tutaj sie dzieje,wiecie co kiedys kiedys dawnooo temu bylam na komuni u kuzynki to na prawde byl szmat czasu kolo 8 lat nio i pamietam jadlam bardzio pyszne danie,ostatnio tak w biegu udalo mi sie zdobyc przepis nie jest za dobrze dopracowany bo sama jeszcze nie zdarzylam wyprobowac :D ,ale podam tutaj co i jak mniej wiecej moze jak ktos bedzie chcial wyprobowac to sam dopracuje a wiec,wszystko jest na oko: LECZO PAROWKOWE -papryka (z kazdego koloru po troche albo cale) -pomidorki moga byc swierze albo z puszki bez skorki(z tego bedzie sosi) -cebula -czosnek -moga byc pieczarki -moze byc marchewka -moze byc kukurydza -kapusta pekinska -parowki cienkie(dosc duzo parowek) -przecier pomidorowy -maka na zaklepke -bulion -przyprawy(troche jakis ziolek,sol,pieprz,papryka) Kolejnosc jest taka papryke kroimi w waskie paski albo kosteczke,cebulke tak samo,czosnek wycisniety przez praske i to wszytsko dusimy razem z pomidorkami.Pod koniec jak juz jest miekkie dodajemy parowki pokrojone w kostek.Osobno na bulionie dusimy pekinska pokrojona w paski,jak juz jest miekka dodajemy do tego zawartosc calej patelni(i co tam jeszcze uwazamy czy to bedzie kukurydza czy podsmazone pierzareczki),dusimy jeszcze troszke i dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy i robimy zaklepke z maki i wlewamy do sosiku,To ma miec konsystencje gesta cos jak bigos nio i pikantna,dobrze doprawiona.Ale to nie koniec.Z reszty parowek robimy cos takiego,parowki przekroimy na pol,z kazdy koniec parowek lekko ponacinac na krzyz i to podgotowac tak ze te konce parowek ladnie sie powywijaja do zewnatrz tworzy sie bardzo ladna kompozycja.Teraz tylko na talerz nakladamy leczo i na wierzch lecha dokladamy paroweczki powywijane,do tego polecam pieczywo czosnkowe i lampeczke winka,jest na prawde dobree.Te parowki powywijane pozniej mozna juz dodac do lecza lecz przy odgrzewaniu uwazac zeby sie nie polamyly.Zycze smacznego i sama zamierzam w tygodniu robic to leczo.Pozdrawiam napiszcie jak ktos sporbuje czy smakowalo. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 no, no...niezle :D mysle, ze to leczo mozna robic nie tylko z parowkami, moze tez z miesem z kurczaka. :D Cytuj
martaskowronek26 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2013 Dokładnie, zamiast parówek może być kurczak, albo w ogóle bez mięsa jak ktoś jest wegetarianinem :) Cytuj
Smakija Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2013 Wlasnie zastanawialam sie co zrobic na obiad to chyba bedzie idealne :) Jak zrobie to chetnie wieczorem napisze jak spakowalo Cytuj
Armenika Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Mi tu trochę ta kapucha pekińska nie pasuje. Ale może dlatego, że nie spotkałam się z takim przepiusem wcześniej. Parówki nie są najzdrowsze ale to świetna opcja jeśli trzeba coś zrobić szybko, a domownicy są przede wszystkim mięsożerni (chociaż kto tam wie, co w tych parówach jest...) Cytuj
kiloss Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 Leczo typu - Student- ;-)) ale dobre. Cytuj
steffcio90 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 A ja zrobię z kurczkiem zamiast parówek. Cytuj
debowymg Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Wersja dla ubogiego studenta :P ale smaczne jest na pewno! Cytuj
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ubogi student by pewnie zjadł zupkę chińską a nie zabierał się za leczo ;) a przepis mi się podoba Cytuj
Spoon Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 U mnie jutro będzie grane leczo, ale ze swojską kiełbą :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.