Dorunia Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 -5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D Cytuj
arabika Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D Cytuj
gosiek50 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Jolcia Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-) Cytuj
Dorunia Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Na święta była u mnie ta babka :oops: Cytuj
Wiolka Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Doruniu Twoja babka na oleju napewno jest bardzo dobra wiem bo kiedyś jadłam z podobnego przepisu .Pozdrawiam Wiolka. :oops: :oops: :razz: Cytuj
Dorunia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;) Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Doruniu piekę babkę z Twojego przepisu tylko zwiększam składniki i wychodzi mi pełna duża blacha. Robiłam w minioną sobotę i na dowód przesyłam zdjęcie,polecam. Cytuj
apsik Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę. Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Elu bardzo Ci dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam Ciebie i cieszę się bardzo,że pieczesz babkę z mojego przepisu i że Wam smakuje :lol: Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Babeczka pycha choć ze strachu przed opadnięciem zrobiłam na krupczatce-już tak mam Cytuj
Dorunia Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Bardzo się cieszę,że babka smakowała...muszę spróbować upiec jak Ty z mąki krupczatki :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.