Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D

Opublikowano

Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D

Opublikowano

Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-)

  • 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;)

post-2690-1185376976_thumb.jpg

post-2690-1185376986_thumb.jpg

post-2690-1185377002_thumb.jpg

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę.

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.