Dorunia Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 -1/2 kg.mąki -1/2 kg.twarogu(zmielić 2 razy) -1 łyżeczka sody -szczypta soli -2 jajka Wszystkie składniki dobrze zagnieść,rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką w środku.Piec na oleju.Gotowe posypywać cukrem pudrem. SMACZNEGO :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Dzięki Doruniu ! Moja rodzinka przepada za oponkami - wypróbuję Twoje jeszcze na dzisiejszą kolacyjkę! Pozdrawiam! Cytuj
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam Mam nadzieję,że będą smakowały Twojej rodzince te oponki tak samo mocno jak smakują nam. Życzę smacznego i pozdrawiam :D :-) :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Doruniu! Oponki bardzo smaczne, polecam gorąco dla tych, którzy mają w domu małych niejadków! Cytuj
Dorunia Opublikowano 10 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Witaj Bernimek! Bardzo się cieszę,że oponki smakowały. Pozdrawiam :D :-) :D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 DORUNIA ZAINTERESOWAŁ MNIE TEN PRZEPIS NA OPONKI NAPEWNO POPEŁNIE W CZWARTEK OCZYWIŚCIE :( Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Justynko polecam gorąco te oponki.Ja piękę je od jakiś dziesięciu lat,często właśnie na tłusty czwartek.Są na prawdę bardzo dobre,tylko ja dodaję 1.5 łyżeczki sody,3 jajka i jeszcze 0.5 szklanki cukru.Życzę smacznego i pozdrawiam! Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 na jaka grubość wałkować ciasto? Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Myślę Zuziorku że tak gdzieś 0.5 cm-szczerze powiem że nigdy z linijką nie robiłam :( :) :grin: hihihiii!!! Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 a czy sode można zastapić proszkiem do pieczenia? Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Wydaje mi się że soda jednak musi być.Nigdy nie próbowałam robić z proszkiem i nie ręczę za efekt.Zresztą przez lata widziałam w gazetach kilka przepisów na oponki które różniły się szczegółami,ale zawsze były z sodą. Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Dziękuję gabi za odpowiedzi, ciasta to nie moja specjalość. Lepiej jak jest okazja wszystkiego sie wypytać. W czwartek wszystko sie okaże. pozdrawiam Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Myślę że nie powinnaś mieć trudności Zuziorku,bo te oponki to jedno z moich pierwszych wypieków-zaznaczam że tych udanych.Są na prawdę łatwe i do tego bardzo smaczne.Życzę powodzenia.Gabi. Cytuj
bernadettt Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 moja rodzinka też uwielbia oponki,ja robię je na drożdżach.Najlepiej smakują nam posmarowane powidłem,a na przepitkę mleczko,mniamciu. :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.