Gość esef Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam!! Jestem tutaj nowa więc może się przedstawię - jestem studentką, mieszkam we Wrocławiu. Bardzo lubię gotować - uważam gotowanie za sztukę :D Najchętniej przyrządzam dania chińskie i włoskie (a właściwie wariacje na ich temat) oraz sałatki. Danie, które tu opisuję jest moim własnym pomysłem, a właściwie tym w co po wielu udoskonaleniach rozwinęło się moje "jedzonko studenckie" (<-- szczegóły na końcu tego postu). KOLOROWE DANIE Z WOKA składniki: - opakowanie kotletów sojowych (minutki) - opakowanie mrożonki: "warzywa na patelnię" nordisa, albo "sałatka wykwintna" - zamiast mrożonki - dwie łyżki kukurydzy z puszki, dwie marchewki, mała papryka, mały brokuł, trochę fasolki szparagowej, mała cebulka - dodatkowo: jedna marchewka, mała papryka - dwie kostki bulionu warzywnego lub drobiowego - curry - sos słodko-pikantny tao-tao (opcjonalnie) Przygotowanie: W ok. dwóch szklankach wrzątku rozpuścić kostki bulionu, można dodać trochę przyprawy typu "warzywko", bulion musi być bardzo mocny. Gotujemy w nim kotlety sojowe, aż będą miękkie. Warzywa kroimy w paski, marchew w słupki, brokuł w bukieciki. Jeżeli używamy mrożonki "warzywa na patelnię" nordisa, to wybieramy z niej ziemniaki(nie pasują tu kompletnie..). Wszystkie warzywa smażymy na żeliwnej patelni lub w woku, metodą pan-fry. Kotlety sojowe odsączamy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Smażymy jeszcze kilka minut, jeżeli potrawa jest zbyt sucha można dolać trochę bulionu pozostałego z gotowania kotletów. Przyprawiamy sporą ilością curry i sosem słodko-pikantnym (jeśli ktoś lubi łagodne jedzenie to sos można pominąć). Podajemy z ryżem. Wygląda to mniej więcej tak: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] JEDZONKO STUDENCKIE, czyli pierwotna wersja powyższego przepisu. Nie jest to danie główne tylko "ryż z bajerami", świetny do lekkich mięs, zwłaszcza drobiu, albo kotletów sojowych przyrządzanych a'la schabowy. Opycham się tym przez całe studia, bo jest to tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu :D Na patelni (woku) podsmażamy metodą pan-fry paprykę i marchwe pokrojone w słupki. Dodajemy ugotowany ryż (najlepiej parboiled), mocno przyprawiamy curry i smazymy jeszcze trochę. Prawda, że proste? :-) pozdrawiam esef asia. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam. napewno skorzystam z twojego pomyslu, wyglada niezle. Pozdrawiam. Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Ja równiez przyłącze się do degustacji. Przy okazji "odkurzę" Mojego woka. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 wygląda przepysznie, niestety nie mam woka:( Cytuj
monilek26 Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Wygląda apetycznie. Ja też nie mam woka ale takie cuda zazwyczaj robię na zwykłej patelni - też wychodzą dobre. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.