Jola_A. Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Poszukuje pilnie przepisu na kremowki wadowickie, a scislej mowiac na krem do kremowek, bo ciasto francuskie to wiadomo. Wiem, ze jest to krem budyniowy, ale jest on taki puszysty i nieco rozni sie od normalnego kremu. Moze ktos zna i zdradzi sekret. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Jolu, może mam niezupełnie to czego szukałaś, ale zobacz na forum 'napoleonkę' mojego autorstwa. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Jolu nareszcie znalazłam i podaję przepis, to jest na 25 dag mrożonego ciasta francuskiego. 1/2 l mleka 1/2 l wody 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 1/2 torebki cukru waniliowego Do dekoracji: śmietana kremówka polewa czekoladowa Oddzielamy żółtka od białek. 2/3 porcji mleka i wody zagotowujemy z 1/3 cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko z wodą mieszamy z żółtkami, 1/3 cukru i mąka. Otrzymaną masę dodajemy do wrzącego mleka z wodą i gotujemy przez 20 minut mieszając. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na pianę i dodajemy do lekko przestudzonej masy mleczno- żółtkowej. Mieszamy, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji wylewamy krem na upieczony i wystudzony spód ciasta francuskiego, albo na gotowe rozmrożone ciasto francuskie. Formę z kremówką odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie na wierzch ciasta nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy polewą czekoladową. Kroimy na kwadraty lub prostokąty i podajemy schłodzone. Jolu podałam orginalny przepis. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 dziekuje dziekuje wlasnie wiedzialam ze cos sie do tego kremu dodaje co sprawia ze jest on puszysty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi