Jola_A. Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Poszukuje pilnie przepisu na kremowki wadowickie, a scislej mowiac na krem do kremowek, bo ciasto francuskie to wiadomo. Wiem, ze jest to krem budyniowy, ale jest on taki puszysty i nieco rozni sie od normalnego kremu. Moze ktos zna i zdradzi sekret. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Jolu, może mam niezupełnie to czego szukałaś, ale zobacz na forum 'napoleonkę' mojego autorstwa. Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Jolu nareszcie znalazłam i podaję przepis, to jest na 25 dag mrożonego ciasta francuskiego. 1/2 l mleka 1/2 l wody 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 1/2 torebki cukru waniliowego Do dekoracji: śmietana kremówka polewa czekoladowa Oddzielamy żółtka od białek. 2/3 porcji mleka i wody zagotowujemy z 1/3 cukru i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko z wodą mieszamy z żółtkami, 1/3 cukru i mąka. Otrzymaną masę dodajemy do wrzącego mleka z wodą i gotujemy przez 20 minut mieszając. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na pianę i dodajemy do lekko przestudzonej masy mleczno- żółtkowej. Mieszamy, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji wylewamy krem na upieczony i wystudzony spód ciasta francuskiego, albo na gotowe rozmrożone ciasto francuskie. Formę z kremówką odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie na wierzch ciasta nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy polewą czekoladową. Kroimy na kwadraty lub prostokąty i podajemy schłodzone. Jolu podałam orginalny przepis. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 dziekuje dziekuje wlasnie wiedzialam ze cos sie do tego kremu dodaje co sprawia ze jest on puszysty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.