pszczółka maja Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Składniki: 0,5 kg kości wędzonych (schabowych albo żeberek) 1 kg pomidorów, przecier pomidorowy, 4 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, vegeta Około 3 litrów wody zagotowujemy, dodajemy, marchewkę, pietruszkę, seler. Gdy ważywa zaczynają mięknąć wkładamy kości wędzone. Pomidory myjemy i sparzamy wodą, aby zeszła skórka, kroimy w ćwiartki i wrzycamy do zupy. Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną. Wsypujemy przyprawy, trochę posiekanej natki i koperku. Zupkę w tym momencie należy spróbować i do smaku dodać przecieru pomidorowego. Ja dodaje własnoręcznie zrobiony przecier (w lato gotuje pomidory bez skórek, doprawiam solą, pieprzem, vegetą, pasteryzuje i zamykam do słoiczków). Zazwyczaj daje ok. pół szklanki przecieru. Można oczywiście dać przecier ze sklepu. Myśle, że wtedy zupka też będzie pyszna. Zupę podajemy tradycyjnie z makaronem. Polecam bo pachnie i smakuje doskonale. :D Cytuj
gosiek50 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zupa pomidorowa-to ulubiona zupa mojego syna ,ale jeszcze nigdy nie gotowałam jej na wędzonce, następnym razem muszę wypróbować Twój przepis-dzięki za fajny pomysł. :-D :-D :-D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
monilek26 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Ja gotując zupę pomidorową dodaję do wywaru coś wędzonego - polecam bo smak zupy jest wtedy naprawdę wyjątkowy. Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Gotując dziś zupę , za Twoją radą pszczółko dodałam wędzonki zupa wyszła bardzo smaczna i naprawde wszystkim smakowała. :-D :-D :-D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Polecam też dodanie do zupy świeżych pomodorków, zwłaszcza gdy niedługo będą już tańsze. To doskonale zmienia smak zupy. :-D Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
EWA1992 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Bardzo lubie zupke pomidorową ale nie robiłam na wędzonce. Jutro jak dostane kosteczki to zrobie i zobacze jak smakuje taka zupka. Cytuj
azi Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Ja też skorzystam z twojego przepisu :oops: Zupa napewno będzie smakowita :oops: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi