Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt: 3 jaja 6 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń 1/2 L śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe Inne: delicje brzoskwiniowe (ok.13-15 sztuk) polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa Biszkopt: białaka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i zdjąć skórkę, wyrównać. Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodać po łyżce zmiksowane brzoskwinie. Galaretki rozpuścić w 300ml wody. Tężejące wlać do masy. Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy. Całość znów wstawić do lodówki. Wierzch:udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką Resztę brzoskwiń można wykorzystać: 1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy 2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę. Tortownica 26 cm

post-2711-1150106420_thumb.jpg

Opublikowano

Mmm .. i kolejny ciekawy przepisik :-D Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na zdjęciu, i nawet nie jest takie skomplikowane w wykonaniu, coś mi się wydaje, że też się na niego skuszę :-D Dziękuję Ilko :-D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Super przepis!!! Robiłam już kiedyś ciasto z podobną masą. Jest bardzo dobra, taka winna. A ciacho faktycznie wygląda ciekawie. No cóż, ja piekę, próbuję kawałek a rodzina zjada resztę. Niestety mam problem z wagą, bardzo łatwo jej 'nabieram' niestety, ale rodzinka jest zadowolona, szczególnie ta bardziej aktywna jej część, która szybko spala kalorie. Brawo ilko76!!!