ilka76 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Spód pieguskowy: 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosoych 1 łyżka mąki 8 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 2 serki homogenizowane waniliowe Wierzch: biszkopty okrągłe ok.30 sztuk polewa czekoladowa wódka Spód pieguskowy: białka ubić z cukrem. Mak, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wlać olej i wymieszać. Blaszka 25x40. Piec w tempraturze 170 stopni około 40 minut. Warstwa brzoskwiniowa: galaretki rozpuścić w 300ml wody. Brzoskwinie zmiksować z serkiem i tężejącą galaretką. Wyłożyć masę na ciasto i ułożyć biszkopty ( ja je nasączyłam mieszaniną soku brzoskwiniowego z puszki + wódka). Polać ciasto polewą czekoladową. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Litosci Ilka, chcesz ,zebysmy sie zamienily w Żanuarie ?? Jeden przepis lepszy od drugiego, weekend dlugi, a ty kusisz i kusisz. Cytuj
monilek26 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Całkowicie się Jolu z Tobą zgadzam :-D Nie ma co - kilogramów nam przybędzie przez ten długi weekend :-D Ilka Twoje przepisy bardzo smacznie się zapowiadają - co potwierdzają te wspaniałe zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Ja się nie powstrzymam - zrobię tego pieguska na czwartek ... !!! Musimy zaapelować do Adminów aby zablokowali Ilce zamieszczania nowych przepisów ... choć przez tydzień ... :-D :-D :-D :-D :-D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 ja tez sie na niego napalilam. :-D Cytuj
ilka76 Opublikowano 13 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Bardzo wszystkim dziękuję za tak miłe komentarze. :-D Na razie poprzestanę na tych ciastach ale zapewniam, że to jeszcze nie koniec :-D . Muszę jednak Was uprzedzić, że ciacho jest dość niskie. Więc jeśli wolicie bardziej okazałe to polecam zrobic w troche mniejszej blaszce. A moim zdaniem warto się skusic. :-D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Albo mozna mase brzoskwiniowa zrobic z podwojnej porcji. Cytuj
ilka76 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jolu nie robiłam ale myślę, że tak. :-D Cytuj
halinka:0 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Hej placuszek jest naprawde przepyszny upieklam go na weekend:) ale troszke zminilam przepis i zrobilam dodatkowo druga mase truskawkowa ( 2 serki waniliowe, 2 galaretki truskawkowe i 25 dkg zmiksowanych truskawek) czyli spod pieguskowy masa brzoswkiniowa. masa truskawkowa, biszkopty i polewa jest przepyszny polecam Pozdrawiam Cytuj
Gość Amatorka Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Bardzo chcialabym zrobic tego pieguska bo z przepisu wydaje sie byc wspanialy,ale prosze o pomoc. Mieszkam za oceanem i w zaden sposob nigdzie nie moge dostac serka homogenizowanego ani niczego co by mi go przypominalo. Czy moge czyms zastapic serek homogenizowany z przepisu na pieguska? Z gory dziekuje za pomoc,pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Myślę, że serek homogenizowany można by było zastąpić np. białym serem (ok. 25 dag) lub ubitą słodką śmietaną 30 lub 36% (ok. 250 ml) Cytuj
ilka76 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Amatorko tak jak już pisała Dorotka możesz serki śmiało zastąpić słodką śmietaną 30% lub gęstym jogurtem naturalnym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.