ilka76 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 4 kotlety schabowe Nadzienie: 1/2 torebki mrożonego szpinaku 5 plasterków żółtego sera 2 ząbki czosnku Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz Mięs rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak odmrozić i podsmażyć na patelni do całkowitego odparwania wody. Pod koniec dodać 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Na rozbitym mięsie położyć plasterek zółtego sera. Na serze rozsmarować szpinak i zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor a następnie w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Piąty plasterek sera pokroić na paseczki. Ułożyć na roladkach pięć minut przed końcem pieczenia. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Szpinak uwielbiam, ale mojego męża przez tyle lat nie mogę do niego przekonać, a roladki napewno są pyszne. :-D :-D :-D Pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 ilka76 a nie myślałaś by użyć liści szpinaku? ja robię takie roladki z całymi liśćmi szpinaku a dość często również używam przesmażonych z czosnkiem liści sałaty rzymskiej Cytuj
ilka76 Opublikowano 19 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Jak najbardziej można użyć liści szpinaku. Ja jednak idę na łatwiznę i wolę użyć już gotowego puree. :-) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Dziś na obiadek zrobiłam roladki ze szpinakiem. Mąż oczywiście nie jadł - miał bez szpinaku, a reszta rodzinki zajadała się, są rewelacyjne. :-) :-) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
ilka76 Opublikowano 31 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Naprawdę ogromnie się cieszę, że roladki smakowały. Ja z mężem na szczęście nie mam tego problemu bo uwieeelbia szpinak. To ja kiedyś nie przepadałam ale jakość mnie do niego przekonał. :-) Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 sorry za mały off topic ale: nie wiem czy wiecie ale szpinak wcale nie jest tak bardzo bogaty w żelazo (zawartość żelaza nie odbiega od ilości tego pierwiastka w innych warzywach). szpinak zawdzięcza sławę "żelaznego" warzywa pewnemu zecerowi który popełnił błąd stawiając przecinek w nieodpowiednim miejscu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi