ina12 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka cukru szklanka zmiksowanych truskawek 2/3 kostki masła cukier waniliowy kisiel truskawkowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: 70 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki śmietany kremówki Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka cukru szklanka zmiksowanych truskawek 2/3 kostki masła cukier waniliowy kisiel truskawkowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: 70 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki śmietany kremówki Przesianą makę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, połączyć z truskawkami. Zmiksować ze stopionym masłem i mąką. Wlać do natłuszczonej formy i piec 45 minut w temp. 180* C. Gdy ciasto ostygnie ułożyć pokrojone truskawki i zalać tężejacą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki, następnie pokroić ciasto i udekorować rozetkami z bitej śmietany. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Ina Twoje ciasto wygląda pysznie , na pewno je wypróbuję.Pozdrawiam :-D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Pani Halinko jakie wymiary ma tortownica,?czy mozna to ciasto upiec w blaszce o tradycyjnych wymiarach? chcialabym je upiec. Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Jolu ja zawsze piekę to ciasto w dużej tortownicy która ma wymiary 29 cm. i dlatego nie mogę dać odpowiedzi jeżeli chodzi o blaszkę o tradycyjnych wymiarach, a w błąd nie chcę nikogo wprowadzać, bo naprawdę się nie orientuję. Pozdrawiam ina12 Jolu i Basiu proszę dajcie znać jak Wam te ciasto smakowało. ina12 Cytuj
Bernimek Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Świetne to ciasto ... i wygląd i smak !!! Mało roboty a duża satysfakcji !!! :-D :-D :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Bernimek dziekuję za wystawioną ocenę, dobra ocena zawsze człowiekowi sprawia radość. Pozdrawiam . ina12 Cytuj
Alika Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 ciasto siedzi w piecu, mam treme jakos czy wyjdzie;) Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Alika tremę wyeliminuj, ciasto napewno wyjdzie, bez obawy. ina12 Cytuj
Bernimek Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Ineczko !!! Dobre i smaczne rzeczy trzeba chwalić !!! Buziaczki! Cytuj
Bernimek Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Przez Moje roztargnienie, dodałam do tego ciasta mąkę ... krupczatkę. :-D :-D :-D Mam cichą nadzieję, że ciasto mi wyjdzie, bo jutro mam gości ... :-D :-D :-D Cytuj
baśka96 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Witaj Ina.Ciasto zrobiłam, jest bardzo smaczne, zresztą jak wszystkie Twoje ciasta które dotychczas wypróbowałam, ale najbardziej zachwycił domowników, mnie zresztą ,też niezwykły zapach który rozszedł się po całym mieszkaniu podczas pieczenia.W całym domu pachniało poprostu TRUSKAWKAMI .Niestety nie miałam, bo zapomniałam :-D o śmietanie, natępnym razem postaram się nie zapomnieć.Dziękuję za pyszny przepis i pozdrawiam :-D :-D :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Basi dziękuję za wiadomość pozytywną, natomiast proszę Alikę i Bernimka czy udało się ciasto, najbardziej mnie interesuje czy można je piec używając mąki krupczatki. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
Bernimek Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 Ineczko! Ciasto wyszło smakowicie - w sumie nie widzę różnicy ani w smaku ani w pulchności. Także spokojnie można robić z mąką krupczatką. Pozdrawiam !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.