Dorunia Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Witam Napiszcie proszę jakie dania można zrobić z wątróbki drobiowej?Ja robię ją z warzywami,z cebulką i podobnie jak kotlety schabowe tylko panieruję w jajku i mące. Pozdrawiam :-D :-D :-D Cytuj
Bernimek Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Z wątróbki drobiowej często robię szaszłyki. :-D Niedawno próbowałam wątróbkę z owocami (z brzoskiwniami, bananem i jabłkiem). :-D :-D Z wątróbki można również przyrządzić pasztet. Plasterki pasztetu podać na gorąco polane sosem np. grzybowym do młodych ziemniaczków - obiadek gotowy ! :-D :-D :-D Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Przyznam się bez bólu – że za wątróbką nie przepadam :-D Ale u mojej mamy jadłam od czasu do czasu wątróbkę wołową ( z „przymusu” :-D). A przygotowują ją tak: kroi na kawałki, soli, obtacza w mące, a następnie daje na rozgrzaną patelnię. Smaży się z dwóch stron. Wątróbkę podaje się na ciepło z dużą ilością zrumienionej cebuli. Podaje się ją najczęściej z pieczywem. Raz jadłam ją z ziemniakami i surówką, takie danie też było dobre. Wątróbki drobiowej jeszcze nie jadłam :-D . Być może, dlatego, że nie miałam przepisów :-D . Dlatego wyglądam dalszych propozycji kulinarnych na dania z wątróbki drobiowej :-D, a za podane bardzo dziękuję :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Ja robię wątróbkę tradycyjnie, drugi sposób to dodaję jabłko i rodzynki. Dzisiaj robię wątróbkę z warzywami z przepisu Doruni. O ile mi wiadomo wątróbkę dopiero soli się na końcu, a to dlatego że soląc na samym początku wątróbka jest wtedy twarda. ina12 Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Dorotko wątróbka drobiowa jest dużo smaczniejsza od wątróbki wieprzowej. Spróbuj a z pewnością polubisz jej smak. Poniżej podaję przepis na wątróbkę z owocami: :-D składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych, 3-4 połowki brzoskwiń (z puszki), 1 jabłko, 1 banan, 2 cebule, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, curry :-D wykonanie: Cebule i jabłko (bez skórki) pokroić w ósemki. Brzoskwinie pokroić na spore kostki a banana na grube plasterki. Banan trzeba pokropić oskiem z cytryny aby nie ściemniał. Na patelni rozgrzać tłuszcz (margarynę), podsmażyć wątróbki ze wszystkich stron, usmażone przełożyc na talerz i przyprawić pieprzem i solą. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się wątróbki podsmażyć cebulkę, jabłka i brzoskwinie. Dodać banana i posypać curry (ok. 1 łyżeczki). Wątróbkę ponownie przełożyć na patelnię z owocami. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną i zalać potrawę. Gotowac pod przykryciem jeszcze 3-4 minutki, aż sos zgęstnieje. Najlepiej smakuje z ryżem lub kuskus-em. S*M*A*C*Z*N*E*G*O Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 ... O ile mi wiadomo wątróbkę dopiero soli się na końcu, a to dlatego że soląc na samym początku wątróbka jest wtedy twarda ... Dzięki Halinko za poradę, przekażę ją mamie :-D I sama będę wiedziała na przyszłość jak postępować z wątróbką :-D Bernimku - dziękuję Ci za ciekawy przepis z wątróbką drobiową w roli głównej :-D Przepis brzmi zachęcająco, wypróbuję go w najbliższym czasie :-D Być może sprawi on, że polubię wątróbkę :-D Dzięki dziewczyny :-D :-D :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Dorotko! :-D :-D :-D Jak już zasmakujesz się w wątróbkach to polecam jeszcze jedno świetne danie z wątróbką. Jest to wątróbka z kurkami z szałwią i puree ziemniaczanym - rozpływa się w ustach i zniewalająco pachnie lasem ... Cytuj
gosiek50 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Drogi Berminku-Twoje przepisy są bardzo dobre niektóre z nich już wypróbowałam i są rewelacyjne, oraz Twoje rady i porady bardzo przydatne w kuchni,bardzo Ci dziękuje za przepis na wątróbkę z owocami jak ją zrobię to się odezwe, jeszcze raz bardzo dziękuje. :-D :-D :-D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Gosiu! Bardzo sie cieszę :-D , że zyskałam u Ciebie takie uznanie ale bardzo wiele cennych uwag i pomysłów wprowadziłam do Mojej kuchni dzięki tej stronce :-D , z którą zżyłam się i praktycznie innych smacznych stron nie odwiedzam ... :-D Będę czekać niecierpliwie na odzew, jak smakowała "owocowa" wątróbka !!! Buziaczki! :-D :-D Cytuj
wikimaki Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 A ja dodam ,że wątróbkę drobiową usmażę i dolewam resztę sosu jak mi zostanie z obiadu,chwilkę na małym ogniu upróżę.I gotowe .Pa .Wikimaki. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ja proponuje wypróbować ten sposób na wątróbkę https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=1995&hl= mnie bardzo smakuje :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.