ulinek77 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Ciastka - wiatraczki 3 szklanki mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany dżem – smak według uznania 1 żółtko do smarowania z odrobiną wody i cukru Wszystkie składniki mieszamy razem, ciasto powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Po zagniecieniu ciasta, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty na 5 x 5 cm. Na środek każdego kwadratu położyć dżem. Nacinamy każdy kwadrat po rogach do środka, nie przecinając - formujemy wiatraczki – zbierając co drugi róg do góry i sklejamy. Z żółtka, wody i cukru robimy polewę, roztrzepując i pędzelkiem smarujemy – wtedy bardzo ładnie się zapieka. Piec w 180 stopniach – do momentu, aż się zrumienią. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.