Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pomidorów nigdy nie mroziłam, a teraz już wiem, że się nie mrozi - dziękuję :) Sylwia, co do tych warzyw to ja też kiedyś tak miałam (wrzuciłam do rosołu zamrożone kawałki marchewki i pietruszki, i nie chciały się ugotować), może przed zamrożeniem te warzywa trzeba wcześniej blanszować? nie wiem :neutral:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj 🙂 Ja słyszałam, że się mrozi. Ostatnio robiłam wątróbkę z pomidorami (z przepisu Doruni, który jest na forum) zrobiłam od razu z podwójnej porcji, wyszło tego dużo, i to co nam zostało ostudziłam, podzieliłam sobie na 2 woreczki i zamroziłam, a potem odmroziłam, zawartość woreczka przełożyłam do garnka, wlałam trochę wody i podgrzewałam pod przykryciem na małym ogniu, podawałam z ryżem i dowolną sałatką, pycha 🙂

Opublikowano

ok, spróbuję. Ja często robię więcej wątróbki którą panieruję jak schabowe, potem do lodówki i po schłodzeniu kroję na plastry i z chlebem jem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja zamrażam niemal wszystko ,co mi z obiady zostało chleb też mroziłam . To co mi rośnie w ogródku też pietruszkę,koperek,seler i naciowy i pokrojone bulwy selera,kabaczki ogórki na mizerie. Później wyjmuje i obiadek czy dodatki do obiadku przyśpiesza zrobienie obiadku :wink:

Opublikowano

mroził ktoś z was wątróbkę (już usmażoną razem z cebulką i sosem)?

bardzo często w pojemniku np. po lodach potem wyjmuje odgrzewam np. w mikrofali i juz mam obiadek (proponuje po wyjęci kapnąć odrobinke wody lub oliwy ja wole wode nie jest sucha)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja odradzam mrożenie sosów. Rozwarstwiają się i już nie mają tego smaku i aromatu. Uważam również, że mrożenie ziół również pozbawia je aromatu. Lepiej je ususzyć i schować do szczelnego pojemnika. W ten sposób mamy naturalne suszone zioła, niektóre jak np koperek czy mięta według mnie smaczniejszy niż świeży.