Bernimek Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Najważniejsza zasada zamrażania: Raz zamrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać !!! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ... I tak nie należy zamrażać: --> śmietanki, - traci ona jednorodną konsystencję, --> jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu, --> żółtego sera (w dużym kawałku), będzie sie kruszył po rozmrożeniu, --> jajek na twardo, (a fuj!), --> surowe jajko w skorupce, --> rzodkwi, selera, cebuli, ziemniaków, --> butelek z gazowanymi napojami (chyba, że ktoś lubi eksplozje w lodówce ...), 1 Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 A czy ostatni punkt (z butelkami) dotyczy tylko szklanych? Czy plastiki też "wybuchają"? Pytam bo jeszcze nie mroziłem :-) Cytuj
Bernimek Opublikowano 30 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 Moja koleżanka zepsuła lodówkę próbując zamrozić coca-colę w butelce plastikowej ... Po prostu zapomniała, że włożyła ją na kwadrans do lodówki celem schłodzenia napoju ... Jednak była bardzo szczęśliwa z takiego obrotu sprawy, bo mąż wcześniej kategorycznie wzbraniał się przed kupnem nowej lodówki (a ta wedle koleżanki była juz nie trendy)... I tak ma nową lodówkę ... i nowego męża ... Cytuj
Sathi Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ja mam zastrzeżenia tylko do żółtego sera, zamrażam go, zawsze mam w chłodziarce i jest super, przykrywam zmrożonym plasterkiem grzankę, myk do piekarnika i jest jak świeży, poza tym używam go do zapiekanek, tostów, naleśników...do wszystkiego :-) 1 Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Witam Ja nie polecam zamrażać farszu do ruskich pierogów.Kiedyś został mi farsz,a nie chciało mi się dorabiać ciasta i postanowiłam zamrozić farsz.Niestety po rozmrożeniu go uznałam,że nie jest za ładny i na smaku również stracił. Pozdrawiam :) :) :) Cytuj
DeLarge Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 odradzam mrożenie soków domowej roboty...zawsze miałem rozwiarstwione i w sumie bez smaku...brak mi doświadczenia w mrożeniu!? Cytuj
Beata(L) Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 ha ciekawe, ja tylko chleb mroże ale niejest on juz tak dobry jak świeży Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Niestety tak. Mam wrażenie, że jest on zbity i twardy. Ciężko jest na nim rozsmarować np. pasztecik. nie polecam zamrażać farszu do ruskich pierogów.Kiedyś został mi farsz,a nie chciało mi się dorabiać ciasta i postanowiłam zamrozić farsz.Niestety po rozmrożeniu go uznałam,że nie jest za ładny i na smaku również stracił. Zrobiłam dokładnie tak samo ... rozmrożony farsz wylądował w koszu na śmieci ... Zniechęciałam się i odtąd nie zamrażam żadnych farszów do pierogów ... Cytuj
DeLarge Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 co do tych wspomnianych farszów...myślę iż spokojnie można zamrozić kapustę z grzybami Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Bigos uwielbia zamrażanie i jest lepszy po rozmrożeniu, w niektórych książkach zalecają zaraz po ugotowaniu zamrozic. Cytuj
basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 ja mrożę chleb-zawsze mam w zamrażarce ze 2 bochenki i po wyjeciu wkładam do chlebaka.w kuchennej temperaturze się odmrozi i jest super.może to,jaki potem jest zależy od gatunku chleba? Cytuj
Josef Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Ja zdecydowanie nie polecam mrozić makaronu i ryżu, a w zasadzie gotowych gołąbków. Po rozmrożeniu są jakby suche, beznadziejne. Ja zamrażam surowe zawinięte w kapuste, a potem do garnka i gotuje. Cytuj
iwona30 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Co do gołąbków to ja zawsze zamrażam później daję na patelnie i są jak świeże. Ja zamrażam fasolkę po brytońsku, bigos jak tu wcześniej było powiedziane, ciasto jak mi zostanie z pierogów, krokiety z kapusty i mięsa. Cytuj
Basia K Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Golabki zamrazam w pojemniku razem z sosem.Pyszny,szybki obiad. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi