Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

użycie piekarnika spowoduje że babeczki nie będą, nie wiem jak mam to ująć, takie "rozpaćkane"... piekarnik ma pełnić rolę "suszarki" by babeczki odzyskały swą chrupkość którą zdecydowanie stracą przy zamrażaniu... tak na marginesie to nie przepadam za jakimikolwiek ciastami, unikam i odmawiam ich jedzenia jeśli tylko mogę... bo dla mnie "pieczenie ciasta" zawsze, odkąd tylko pamiętam, kojarzyło mi się w włożeniem rozmieszanej masy do piekarnika i suszenie jej tam by pozbawić jej wilgoci...dlatego też ciasta mogą dla mnie nie istnieć...za ewentualnym wyjątkiem szarlotki i tiramisu :-( które to mogę zjeść raz od wielkiego dzwonu

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli mi odpowiedzi: na jak długo można zamrażać twaróg? I czy zamrażanie białego sera nie wpłynie później negatywnie na jego smak?

Opublikowano

z własnego doświadczania mogę powiedzieć: nie mrozić! Biały ser traci na smaku i konsystencji gdy poddamy go procesowi zamrażania i następnie rozmrażania.

Opublikowano

Dzięki za radę. Ja jednak musiałam zamrozić, bo dostaliśmy ponad kilogram świeżutkiego, wiejskiego twarogu.. ale we dwójkę nie damy rady go odrazu zjeść, a z powodu braku piekarnika nie mogę niestety upiec żadnego ciasta z serem :mrgreen: Trudno.. mam nadzieję, że nie będzie tak źle smakował po rozmrożeniu.

Opublikowano

Mam głupie pytanie.. ale jeszcze sie poprostu nie znam, dopiero zaczęłam samodzielnie gotować i zajmować sie domem.. :mrgreen: a mianowicie.. czy jeżeli zamrozone mieso (pierś z kurczaka) rozmrożę, a następnie okaże sie ze jednak nie jest mi potzrebne na teraz i znowu je zamroże czy po kolejnym rozmrożeniu bedzie sie ono nadawać do zjedzenia? Prosze pomóżcie :mrgreen:

Opublikowano

Zgadzam się z minia nie powinno się mrozić drugi raz, choć mi zdażyło się poraz drugi zamrażać mięso,ale tylko po uprzednim wypłukaniu i osuszeniu ,

Opublikowano

Jeżeli rozmrażam duży kawałek mięsa,a okazuje się ,że potrzebuje tylko jego część, to pozostałe po przyprawieniu i obróbce termicznej  /np bitki,pulpety/ z sosem przekładam do pojemnika  i spokojnie zamrażam. Mam gotowe awaryjne danie.

Opublikowano

aha.. dzieki za rade.. :) A Jeszcze mam pytanie. Czy jesli zamroże zupe pomidorową (juz z makaronem) będzie dobra po odmrożeniu?? Bo ja z moim narzeczonym jestesmy tylko we dwóch.. i nigdy nie damy rady zjeśc całej zupy, a szkoda żeby sie zmarnowała.. :(

Opublikowano

radzę zamrozić samą zupę bez makaronu (bo chyba gotujesz makaron oddzielnie), jesli został wam makaron w nadmiarze to nie pozostaje nic innego jak przygotować inne danie z wykorzystaniem makaronu

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ha ciekawe, ja tylko chleb mroże ale niejest on juz tak dobry jak świeży

Ja mrożę chleb tak jak i ciasta niektóre i stwierdzam, ze nic nie tracą na świeżości po odmrożeniu bowiem w jakim stanie je zamrozisz w takim stanie będzie pieczywo. ciasto po odmrożeniu
Opublikowano

Dzięki za radę. Ja jednak musiałam zamrozić, bo dostaliśmy ponad kilogram świeżutkiego, wiejskiego twarogu.. ale we dwójkę nie damy rady go odrazu zjeść, a z powodu braku piekarnika nie mogę niestety upiec żadnego ciasta z serem :grin: Trudno.. mam nadzieję, że nie będzie tak źle smakował po rozmrożeniu.

Twarogu nie wolno mrozić! Nawet trzeba uważać, żeby nie kłaść go w lodówce, w zbyt chłodnym miejscu, bo staje się suchy w smaku - choćby nie wiem jaki był wcześniej wilgotny i pyszny.

Czasem w sklepach źle przechowują twaróg i ten sam (z tej samej mleczarni), kupiony tego samego dnia, w różnych sklepach, może mieć inny smak i konsystencję, ze względu na nieprawidłowe przechowywanie.

Zamrażanie twarogu oddzieli osobno wodę, osobno tłuszcz i osobno masę serową - to może nie nadawać się do spożycia.

Kaliope, jeśli masz duzo dobrego twarogu, którego nie możecie zjeść lub upiec sernika, to zrób sernik na zimno, kluski leniwe lub placuszki z twarogiem - pycha :grin:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jak zwykle mam głupie pytanie :-) a mianowicie: jakie owoce lub warzywa (o ile jakies wogóle można) wolno zamrazać, a które nie?? Prosze o jakies wskazówki dla niedośwaidczonej :-) nie chodzi mi o gotowe juz mrożonki, a szczególnie moja ciekwośc skupia sie na warzywach, bo raz zamroziłam sałate i gdy ja wyjełam była taka jakby gumowa i cała mokra :-) ..POZDRAWIAM..

Opublikowano

Sałata jest za delikatna i nie nadaje się do mrożenia... Poza tym można zamrażać prawie wszystko. Musisz jedynie pamiętać, że większość owoców i warzyw, po zamrożeniu i rozmrożeniu - traci swoją jędrność i zwykle nadają się do spożycia po jakiejś obróbce. - Wszystko zależy od tego - do czego będziesz używać tych owoców lub warzyw. Np. - Świeże truskawki nadają się doskonale do dekoracji ciast i deserów - po rozmrożeniu do dekoracji nie nadają się zupełnie... - Pomidor - po rozmrożeniu także zupełnie traci swoją jędrność - do kanapek i sałatek z pewnością się nie nadaje. - Za to dobry jest do zup, sosów itp. - Jednak, ja wolę zrobić przecier pomidorowy, w słoikach, zamiast mrozić pomidory. - Jabłka - nie ma sensu ich mrozić, gdyż dostępne są przez cały rok. Jeśli jednak mamy ich zbyt dużo, to lepiej zrobić z nich przecier (mus) i zapasteryzować w słoikach lub zamrozić ten mus w sztywnych pojemnikach (zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry pojemnika). Masz jeszcze jakieś pytania? A może masz na myśli jakieś konkretne warzywa lub owoce?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.