DeLarge Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 użycie piekarnika spowoduje że babeczki nie będą, nie wiem jak mam to ująć, takie "rozpaćkane"... piekarnik ma pełnić rolę "suszarki" by babeczki odzyskały swą chrupkość którą zdecydowanie stracą przy zamrażaniu... tak na marginesie to nie przepadam za jakimikolwiek ciastami, unikam i odmawiam ich jedzenia jeśli tylko mogę... bo dla mnie "pieczenie ciasta" zawsze, odkąd tylko pamiętam, kojarzyło mi się w włożeniem rozmieszanej masy do piekarnika i suszenie jej tam by pozbawić jej wilgoci...dlatego też ciasta mogą dla mnie nie istnieć...za ewentualnym wyjątkiem szarlotki i tiramisu :-( które to mogę zjeść raz od wielkiego dzwonu Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś udzieli mi odpowiedzi: na jak długo można zamrażać twaróg? I czy zamrażanie białego sera nie wpłynie później negatywnie na jego smak? Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 z własnego doświadczania mogę powiedzieć: nie mrozić! Biały ser traci na smaku i konsystencji gdy poddamy go procesowi zamrażania i następnie rozmrażania. Cytuj
Kaliope Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Dzięki za radę. Ja jednak musiałam zamrozić, bo dostaliśmy ponad kilogram świeżutkiego, wiejskiego twarogu.. ale we dwójkę nie damy rady go odrazu zjeść, a z powodu braku piekarnika nie mogę niestety upiec żadnego ciasta z serem :mrgreen: Trudno.. mam nadzieję, że nie będzie tak źle smakował po rozmrożeniu. Cytuj
czerusia Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Mam głupie pytanie.. ale jeszcze sie poprostu nie znam, dopiero zaczęłam samodzielnie gotować i zajmować sie domem.. :mrgreen: a mianowicie.. czy jeżeli zamrozone mieso (pierś z kurczaka) rozmrożę, a następnie okaże sie ze jednak nie jest mi potzrebne na teraz i znowu je zamroże czy po kolejnym rozmrożeniu bedzie sie ono nadawać do zjedzenia? Prosze pomóżcie :mrgreen: Cytuj
minia51 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Raz zamrożonego mięsa czy gotowej potrawy, po rozmrożeniu nie wolno po raz drugi zamrażać!!!!!!!!! Cytuj
wiola344 Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Zgadzam się z minia nie powinno się mrozić drugi raz, choć mi zdażyło się poraz drugi zamrażać mięso,ale tylko po uprzednim wypłukaniu i osuszeniu , Cytuj
Ada-M Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Jeżeli rozmrażam duży kawałek mięsa,a okazuje się ,że potrzebuje tylko jego część, to pozostałe po przyprawieniu i obróbce termicznej /np bitki,pulpety/ z sosem przekładam do pojemnika i spokojnie zamrażam. Mam gotowe awaryjne danie. Cytuj
czerusia Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 aha.. dzieki za rade.. :) A Jeszcze mam pytanie. Czy jesli zamroże zupe pomidorową (juz z makaronem) będzie dobra po odmrożeniu?? Bo ja z moim narzeczonym jestesmy tylko we dwóch.. i nigdy nie damy rady zjeśc całej zupy, a szkoda żeby sie zmarnowała.. :( Cytuj
DeLarge Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 radzę zamrozić samą zupę bez makaronu (bo chyba gotujesz makaron oddzielnie), jesli został wam makaron w nadmiarze to nie pozostaje nic innego jak przygotować inne danie z wykorzystaniem makaronu Cytuj
Jolmira Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 ha ciekawe, ja tylko chleb mroże ale niejest on juz tak dobry jak świeży Ja mrożę chleb tak jak i ciasta niektóre i stwierdzam, ze nic nie tracą na świeżości po odmrożeniu bowiem w jakim stanie je zamrozisz w takim stanie będzie pieczywo. ciasto po odmrożeniu Cytuj
Christina Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Dzięki za radę. Ja jednak musiałam zamrozić, bo dostaliśmy ponad kilogram świeżutkiego, wiejskiego twarogu.. ale we dwójkę nie damy rady go odrazu zjeść, a z powodu braku piekarnika nie mogę niestety upiec żadnego ciasta z serem :grin: Trudno.. mam nadzieję, że nie będzie tak źle smakował po rozmrożeniu. Twarogu nie wolno mrozić! Nawet trzeba uważać, żeby nie kłaść go w lodówce, w zbyt chłodnym miejscu, bo staje się suchy w smaku - choćby nie wiem jaki był wcześniej wilgotny i pyszny. Czasem w sklepach źle przechowują twaróg i ten sam (z tej samej mleczarni), kupiony tego samego dnia, w różnych sklepach, może mieć inny smak i konsystencję, ze względu na nieprawidłowe przechowywanie. Zamrażanie twarogu oddzieli osobno wodę, osobno tłuszcz i osobno masę serową - to może nie nadawać się do spożycia. Kaliope, jeśli masz duzo dobrego twarogu, którego nie możecie zjeść lub upiec sernika, to zrób sernik na zimno, kluski leniwe lub placuszki z twarogiem - pycha :grin: Cytuj
czerusia Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Ja jak zwykle mam głupie pytanie :-) a mianowicie: jakie owoce lub warzywa (o ile jakies wogóle można) wolno zamrazać, a które nie?? Prosze o jakies wskazówki dla niedośwaidczonej :-) nie chodzi mi o gotowe juz mrożonki, a szczególnie moja ciekwośc skupia sie na warzywach, bo raz zamroziłam sałate i gdy ja wyjełam była taka jakby gumowa i cała mokra :-) ..POZDRAWIAM.. Cytuj
Christina Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Sałata jest za delikatna i nie nadaje się do mrożenia... Poza tym można zamrażać prawie wszystko. Musisz jedynie pamiętać, że większość owoców i warzyw, po zamrożeniu i rozmrożeniu - traci swoją jędrność i zwykle nadają się do spożycia po jakiejś obróbce. - Wszystko zależy od tego - do czego będziesz używać tych owoców lub warzyw. Np. - Świeże truskawki nadają się doskonale do dekoracji ciast i deserów - po rozmrożeniu do dekoracji nie nadają się zupełnie... - Pomidor - po rozmrożeniu także zupełnie traci swoją jędrność - do kanapek i sałatek z pewnością się nie nadaje. - Za to dobry jest do zup, sosów itp. - Jednak, ja wolę zrobić przecier pomidorowy, w słoikach, zamiast mrozić pomidory. - Jabłka - nie ma sensu ich mrozić, gdyż dostępne są przez cały rok. Jeśli jednak mamy ich zbyt dużo, to lepiej zrobić z nich przecier (mus) i zapasteryzować w słoikach lub zamrozić ten mus w sztywnych pojemnikach (zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od góry pojemnika). Masz jeszcze jakieś pytania? A może masz na myśli jakieś konkretne warzywa lub owoce? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.