Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mrożenie raczej nie zmienia smaku (może nieznacznie), ma za to wpływ na jędrność - Owoce jagodowe, czyli maliny i jagody możesz mrozić. Pamiętaj jednak o tym, żeby najpierw zamrozić je rozsypane płasko na jakiejś tacy - muszą być suche (nie można mrozić owoców od razu po umyciu, bo niepotrzebnie pokrywają się lodem). Po kilku godzinach mrożenia na tacy, przesypujemy owoce do woreczków i szczelnie zamykamy. Woreczki ponownie wsadzamy do zamrażarki.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja często mrożę twaróg , może trochę podchodzi wodą ,ale jest dobry . Nie należy natomiast długo go przetrzymywać w zamrażarce bo zmienia smak .I oczywiście dobrze trzeba go zapakować . A co do selera , tak samo jak pietruszka robi się miękka po odmrożeniu ,więc przed zamrożeniem należy ja drobno pokroić i jeżeli dodaje do zupy czy innych potraw to wrzucam ją na wrzątek , Ja jak mam czas to kroje resztki marchwi , pory czy pietruszki i zamrażam i jak potrzebuje zrobić szybko obiad to mam wszystko pod ręką .

Opublikowano

Czemu jogurtu nie można? I jak to jest z chlebami z ziarnami? Wiem, że można, ale slyszałam, że tracą wiecej wartości odzywczych? Przeciez mrozenie jest dość bezpieczne jeśli chodzi o skladniki odzywcze. Wiecie może coś na ten temat?

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ja tak sobie czytam co kto zamraża, jakich produktów bądź półproduktów odradza zamrażać i napiszę coś od siebie. Jeśli chodzi o chleb, to ja robię w dobrej piekarni zapas na miesiąc, czyli kupuję 10 bochenków dobrego świerzego chlebka, dzielę na pół i wszystko zamrażam, wyjmuję wieczorem i na rano mam świeżutki i chrupiący chlebek. Tak samo robię z bułkami. Zaznaczę jeszcze,że chleb bez polepszaczy jest o wiele smaczniejszy po rozmrożeniu niż taki zwykły... Natomiast co do twarożku to nie mam wątpliwości, mrozić! Szczególnie jeśli ma sie dostęp do świerzego wiejskiego twarożku. Ja zamrażam w woreczkach tak na jeden raz, wieczorem wyjmuję i na śniadanko jest pyszny serek, i wcale nie jest suchy.Jest warunek, musimy zamrażać świerzutki serek. Zupy zamrażam wszystkie, zarówno te czyste jak i te z zawartością, czyli z ryżem, kaszą czy też makaronem. Jeśli zupę wyjmiemy wieczorem to na obiad bedziemy mieli zupę jak z lodówki tylko do podgrzania. Jeśli chodzi o gotowe obiady, to często zdaża mi sie robić dużą porcję a potem duża ilość ląduje w zamrażarce. Nie zawsze człowiek ma czas, albo siłę gotować, poza tym jeśli np. mąż zostaje w domu sam, to zawsze ma gotowy obiadek tylko do podgania i nie muszę sie martwić że biedak będzie żył przez tydzień kanapkami, płatkami owsianymi i jajecznicą :razz: Tak więc zamrażać można niemal wszystko, wystarczy tylko pomyśleć jak będzie wyglądało zamrożone danie i już wiemy jak je zamrażać i w jakiej ilości. Teraz np. jest sezon na kabaczki, patisony czy cukinie. Z cukini usuwam miższ i pestki i zamrażam. W zimie można wyjąć świerzutką cukinię i podać gościom faszerowaną np. mięskiem i szpinakiem :razz:

Opublikowano

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac. Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie. Brokula-3 min Brukselka-9 min Fasolka szparagowa10 min groszek-2 min Kalafior-4 minMarchew-3 min Papryka-3 min Por-3 min Wloszczyzna marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

a ja podobniejak niektore z forumowiczek tez mroze twarog przewaznie taki juz mielony z pojemniczka i nie zauwazylam zeby bylo z nim cos nie tak po odmrozeniu,jest ok. poza tym mroze chleb,mieso,kielbaski,bigos,krokiety,pieczarki,marchewke,tarty ser,pietruszke i koperek pokrojone drobno,nie polecam papryki,jak dla mnie troche zmienia smak.

Opublikowano

Ważne jest jak się zamraża i żeby nie rozmrażać i znowu zamrażać. Jeżeli zamrażacie mięso to najbezpieczniej jest je położyć w najzimniejszym miejscu zamrażalnika i tak zamrozić. Bardzo dobra w lodówkach jest funkcja super frost (3-4 gwiazdki zamrażania). Wtedy włącza się bardzo efektywne zamrażanie i produkt mamy w 100% bezpieczny. Jeżeli już mięso rozmrozimy, musimy je przegotować przed kolejnym zamrożeniem. W przeciwnym wypadku w mięsie będą tworzyły się bakterie bardzo nie zdrowe dla człowieka. A ja prócz mięsa zamrażam pieczywo, zieleninę (koperek, szczypiorek), truskawki ( w zimę robię sobie kluski z truskawkami :) ) i wszelkie produkty które łatwo się psują, lub są sezonowe.

  • 2 miesiące temu...
Gość rodzynek
Opublikowano

Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac.

Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie.

Brokula-3 min

Brukselka-9 min

Fasolka szparagowa10 min

groszek-2 min

Kalafior-4 minMarchew-3 min

Papryka-3 min

Por-3 min

Wloszczyzna

marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min

Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam.

Mam tylko pytanie o to jak to dokladnie robic ...

warzywa wrzucam na wrzaca wode tak?

Czy mam je potem schlodzic zimna?

Musza wyschnac przed zamrozeniem????

z gory dzieki jesli ktoras z Was odpowie ;)

  • 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem jak bulion rybny ale rosol z kury mozesz zamrozic, ja mroze wszystkie zupy bo nigdy nie sa zjadane do konca, jedyne co zauwazylam to zle sie mroza niektore zupy zmiksowane np. z dyni lub brokulowa, jakas taka ciapka sie zrobila po odmrozeniu, ktos wczesniej pisal o papryce, ja mroze trzy kolory wtedy kiedy jej cena jest niska bo zima to sie za nia buli niemilosiernie, moze troszke sie zmienia ale do salatek zima nadaje sie doskonale.

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.