czerusia Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dzięki.. :-) Hmm.. A czy moge zamrozić jagody, maliny itp i czy bedą one potem dobre w samku.. pozdrawiam Cytuj
Christina Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mrożenie raczej nie zmienia smaku (może nieznacznie), ma za to wpływ na jędrność - Owoce jagodowe, czyli maliny i jagody możesz mrozić. Pamiętaj jednak o tym, żeby najpierw zamrozić je rozsypane płasko na jakiejś tacy - muszą być suche (nie można mrozić owoców od razu po umyciu, bo niepotrzebnie pokrywają się lodem). Po kilku godzinach mrożenia na tacy, przesypujemy owoce do woreczków i szczelnie zamykamy. Woreczki ponownie wsadzamy do zamrażarki. Cytuj
czerusia Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 aha.. bardzo dziękuje Christino za dobre rady :-) zapamiętam sobie :-) POZDRAWIAM SERDECZNIE.. Cytuj
kondi Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 ja często mrożę twaróg , może trochę podchodzi wodą ,ale jest dobry . Nie należy natomiast długo go przetrzymywać w zamrażarce bo zmienia smak .I oczywiście dobrze trzeba go zapakować . A co do selera , tak samo jak pietruszka robi się miękka po odmrożeniu ,więc przed zamrożeniem należy ja drobno pokroić i jeżeli dodaje do zupy czy innych potraw to wrzucam ją na wrzątek , Ja jak mam czas to kroje resztki marchwi , pory czy pietruszki i zamrażam i jak potrzebuje zrobić szybko obiad to mam wszystko pod ręką . Cytuj
Aldona0019 Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Czemu jogurtu nie można? I jak to jest z chlebami z ziarnami? Wiem, że można, ale slyszałam, że tracą wiecej wartości odzywczych? Przeciez mrozenie jest dość bezpieczne jeśli chodzi o skladniki odzywcze. Wiecie może coś na ten temat? Cytuj
Gość annorl1 Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 A ja tak sobie czytam co kto zamraża, jakich produktów bądź półproduktów odradza zamrażać i napiszę coś od siebie. Jeśli chodzi o chleb, to ja robię w dobrej piekarni zapas na miesiąc, czyli kupuję 10 bochenków dobrego świerzego chlebka, dzielę na pół i wszystko zamrażam, wyjmuję wieczorem i na rano mam świeżutki i chrupiący chlebek. Tak samo robię z bułkami. Zaznaczę jeszcze,że chleb bez polepszaczy jest o wiele smaczniejszy po rozmrożeniu niż taki zwykły... Natomiast co do twarożku to nie mam wątpliwości, mrozić! Szczególnie jeśli ma sie dostęp do świerzego wiejskiego twarożku. Ja zamrażam w woreczkach tak na jeden raz, wieczorem wyjmuję i na śniadanko jest pyszny serek, i wcale nie jest suchy.Jest warunek, musimy zamrażać świerzutki serek. Zupy zamrażam wszystkie, zarówno te czyste jak i te z zawartością, czyli z ryżem, kaszą czy też makaronem. Jeśli zupę wyjmiemy wieczorem to na obiad bedziemy mieli zupę jak z lodówki tylko do podgrzania. Jeśli chodzi o gotowe obiady, to często zdaża mi sie robić dużą porcję a potem duża ilość ląduje w zamrażarce. Nie zawsze człowiek ma czas, albo siłę gotować, poza tym jeśli np. mąż zostaje w domu sam, to zawsze ma gotowy obiadek tylko do podgania i nie muszę sie martwić że biedak będzie żył przez tydzień kanapkami, płatkami owsianymi i jajecznicą :razz: Tak więc zamrażać można niemal wszystko, wystarczy tylko pomyśleć jak będzie wyglądało zamrożone danie i już wiemy jak je zamrażać i w jakiej ilości. Teraz np. jest sezon na kabaczki, patisony czy cukinie. Z cukini usuwam miższ i pestki i zamrażam. W zimie można wyjąć świerzutką cukinię i podać gościom faszerowaną np. mięskiem i szpinakiem :razz: Cytuj
fredzia Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac. Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie. Brokula-3 min Brukselka-9 min Fasolka szparagowa10 min groszek-2 min Kalafior-4 minMarchew-3 min Papryka-3 min Por-3 min Wloszczyzna marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 a ja podobniejak niektore z forumowiczek tez mroze twarog przewaznie taki juz mielony z pojemniczka i nie zauwazylam zeby bylo z nim cos nie tak po odmrozeniu,jest ok. poza tym mroze chleb,mieso,kielbaski,bigos,krokiety,pieczarki,marchewke,tarty ser,pietruszke i koperek pokrojone drobno,nie polecam papryki,jak dla mnie troche zmienia smak. Cytuj
Głodny Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Ważne jest jak się zamraża i żeby nie rozmrażać i znowu zamrażać. Jeżeli zamrażacie mięso to najbezpieczniej jest je położyć w najzimniejszym miejscu zamrażalnika i tak zamrozić. Bardzo dobra w lodówkach jest funkcja super frost (3-4 gwiazdki zamrażania). Wtedy włącza się bardzo efektywne zamrażanie i produkt mamy w 100% bezpieczny. Jeżeli już mięso rozmrozimy, musimy je przegotować przed kolejnym zamrożeniem. W przeciwnym wypadku w mięsie będą tworzyły się bakterie bardzo nie zdrowe dla człowieka. A ja prócz mięsa zamrażam pieczywo, zieleninę (koperek, szczypiorek), truskawki ( w zimę robię sobie kluski z truskawkami :) ) i wszelkie produkty które łatwo się psują, lub są sezonowe. Cytuj
Gość rodzynek Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 Mam taka madra ksiazke wktorej pisze co mozna zamrazac. Bob-gotowac9 min w osolonej wodzie. Brokula-3 min Brukselka-9 min Fasolka szparagowa10 min groszek-2 min Kalafior-4 minMarchew-3 min Papryka-3 min Por-3 min Wloszczyzna marchew,seler,pietruszkai por blanszowac-3 min Zielenine zamrazam w pjemniku na lod + troszke wody,potem przekladam do woreczkow.Kostke do zupy nie rozmrozona wrzucam. Mam tylko pytanie o to jak to dokladnie robic ... warzywa wrzucam na wrzaca wode tak? Czy mam je potem schlodzic zimna? Musza wyschnac przed zamrozeniem???? z gory dzieki jesli ktoras z Was odpowie ;) Cytuj
fredzia Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witam.Warzywa wrzuca sie na gorącą wode blanszuje sie. po wyjęciu trzeba wystudzić i wysuszyć. Zamrozić. Cytuj
lucyna-an Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam Czy można zamrozić Rosół z kury albo bulion rybny ???? Jak smakują po rozmrożeniu? Cytuj
mart Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Nie wiem jak bulion rybny ale rosol z kury mozesz zamrozic, ja mroze wszystkie zupy bo nigdy nie sa zjadane do konca, jedyne co zauwazylam to zle sie mroza niektore zupy zmiksowane np. z dyni lub brokulowa, jakas taka ciapka sie zrobila po odmrozeniu, ktos wczesniej pisal o papryce, ja mroze trzy kolory wtedy kiedy jej cena jest niska bo zima to sie za nia buli niemilosiernie, moze troszke sie zmienia ale do salatek zima nadaje sie doskonale. Cytuj
marzenab83 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Ja nigdy nie zamrażam kapusty ugotowanej, która pozostaje od np farszu do pierogów, krokietów bądź łazanek. Jest po rozmrożeniu bez smaku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.