siula Opublikowano 1 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2006 CIASTO: 6 jajek 18 dag cukru mały cukier waniliowy 8 dag mąki tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 10 dag mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA: 250g jogurtu truskawkowego 250g serka waniliowego lub naturalnego 25 dag truskawek 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żeltyny 0,5 l śmietany kremówki 2 śmietan fixy 5 dag orzeszków pistacjowych WYKONANIE: Z podanych składników sporządzić ciasto biszkoptowe,piec w formie o wymiarach 25x36cm w teperaturze 180 stopni przez 25 minut.Pozostawić do ostudzenia.Z truskawek odłożyć 10 najładniejszych.Resztę pokroić na mniejsze kawałki,posypać cukrem i pozostawić do puszczenia soku.Jogurt z serkiem utrzeć na gładką masę,dodać truskawki wraz z sokiem.Wymieszać.Do masy truskawkowej dodawać partiami rozpuszczoną w filiżance gorącej wody żelatynę.Masę pozostawić do częściowego zgęstnienia.Śmietanę ubić ze śmietan fixami i dodać do masy truskawkowej(ja to robię robotem ustawionym na średnich obrotach dodając śmietanę partiami do masy truskawkowej).Gotową masę rozłożyć na biszkopcie.Odłożone truskawki przekroić na pół i ułożyć na masie.Orzeszki pistacjowe drobno posiekać i posypać wierzch ciasta.Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki i gotowe.Życzę smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.