Jola_A. Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Poszukuje przepisu na cos w rodzju chleba, u nas nazywa sie to kaszak. Robi sie go z kaszy gryczanej , ziemniakow(prawdopodobnie) i z czegos jeszcze, ale nie wiem co tam dokladnie w tym jest, zawija sie to w ciasto i piecze w blaszce tak jak chleb. Jesli ktos posiada taki przepis to bede wdzieczna. Cytuj
ali Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Och, Jola, żar się z nieba leje a Ty mnie zmuszasz do klepania przepisu ! To oczywiście żart. Mam przepis, a nawet dwa. Proszę bardzo ! To w podziękowaniu za serek do żurku wielkanocnego. Placek drożdżowy z kaszą gryczaną Ciasto: 1 szklanka mleka 1 żółtko + 1 całe jajo 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru sól do smaku Zrobić rozczyn z drożdży, mleka /troszkę/ i cukru. Resztę ciepłego mleka roztrzepać z jajami, cukrem i solą. Jajka połączyć z rozczynem, dodać mąkę - wymieszać łyżką, dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać, a natępnie wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. Farsz: 6 ziemniaków 30 dkg sera białego 1 szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, Vegeta, usmażona cebulka Ziemniaki ugotować i ugnieść. Kaszę ugotować osobno na sypko z dodatkiem Vegety i tluszczu. Połączyć wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozciągając w rękach / nie wałkować/ zrobić 2 placki. Ułożyć w blaszce : placek - farsz - placek. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Upiec. Pieróg z kartoflami i kaszą ciasto: 0,5 kg mąki 3 dkg drożdży 1 dkg cukru 1/4 l mleka 2 żółtka 1 jajo 8 dkg tłuszczu, sól nadzienie: 1 kg ziemniaków 15 dkg kaszy gryczanej 20 dkg cebuli 10 dkg smalcu masło i sól do smaku Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 5 dkg mąki, kilka łyżek mleka i pozostawić w cieple pod przykryciem. Gdy wyrośnie dadać jaja, resztę mąki, lekko wyrobić łyżką a później ręką. Pod koniec dodać rospuszczony tłuszcz, wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ziemniaki zalać wodą, ugotować, odcedzić i natychmiast utłuc na miazgę, dodać kaszę gryczaną na wpół upieczoną, sporo cebuli zrumienionej na smalcu na żółty kolor, stopione masło, sól, pieprz i wyrobić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Jeden placek wyłożyć do natłuszczonej blaszki, na to nadzienie, przykryć drugim plackiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. Podawać na gorąco /lub na zimno/ polane masłem. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 och Ali dziekuje bardzo bardzo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi