Ami 79 Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Witam wszystkich mam nadzieje że wy mi poradzicie jak zrobic dobrą kruszonkę bo albo mi się stopi albo sie spiecze a jak nie to,to jeszcze coś innego .Czekam na wasze podpowiedzi może wreszcie mi się uda te ciasto z kruszonką.Pozdrawiam bardzo serdecznie. :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Witaj Ami 79 :D Kruszonka – rzeczywiście niby prosta rzecz, a są z nią problemy … Może i dlatego ją omijam :oops: i rzadko kiedy robię samą kruszonkę, lecz dużą ilość kruchego ciasta, z czego część idzie na spód blachy, a część na górę, jako kruszonka :-P Składniki na dobrą kruszonkę to: - masło (ok. 10 dag); - cukier puder (ok. 1/2 szklanki); - jajko (1 sztuka); - mąka (ok. 1/2 szklanki); - cukier waniliowy. Proporcja dowolna, w zależności jak dużo tej kruszonki chcemy zrobić. Jednak większość przepisów na ciasta z kruszonką, jest taka, że robi się ciasto kruche, i 3/4 tego ciasta rozkłada się na blachę, a resztę ciasta schładza się lub zamraża. Następnie na rozłożone ciasto daje się dowolne nadzienie, a na to z pozostałego ciasta – robi się kruszonkę. Kilka przepisów tego typu (z wbudowaną w przepis kruszonką :D): :-) kruche ciasto z posypką :-) kruche ciasto z rabarbarem :) letnia szarlotka :) szarlotka z pianką :-D maślane rafaello - w przypadku tego ciasta - trochę inna posypka :oops: Powodzenia :-P :-P :D Cytuj
Ami 79 Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Dzięki Dorota za przepis na kruszonkę mam nadzieje ze teraz mi wyjdzie.Napewno skorzystam z któregoś z przepisów na ciacho.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. :-) Cytuj
Basia K Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Podam swój juz wielokrotnie sprawdzony sposób na kruszonke.Bardzo prosty,a kruszonka wychodzi pyszna,nie za twarda: 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki cukru 75g masla No i standardowo-wszystko wymieszac i pokruszyc na ciasto. Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Ja kruszonkę robię na oko i jak wszystko się połączy jak powinno to wykładam na ciasto,ale te proporcję będą podobne do tych,które podała Basia :-D Cytuj
Gość Pauluś Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 A ja dziś zrobiłam ciasto z czereśniami na to kruszonke z przepisu j znów wyszła mi twarda, mimo,że piekłam ją o połowe krócej niż powinnam, czyli 25 min a nie 45. Może za dużo jej nalozyła,.bo faktyczn z przepisu na mniejszą blachę wyszło jej dużo, zakryła ciasto, a przepis to pół kostki margaryzny,1 szklanka maki i 1 szkl. cukru. Jutro zawożę ciasto na grila a tu kruszonka jest taka twarda. Poradzcie mi coś na przyszlość.może coś zle zorbiłam?? Prosze o dop. Cytuj
iwonia Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 ja kruszonkę robię od kilku lat z tego samego przepisu i zawsze jest ok.Oto on: 1/2 szkl.cukru 1/2 kostki masła niepełna szkl.mąki. Cytuj
Edutka Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Najlepsza kruszonka jaką znam: 1/4 kostki zimnej margaryny 1 łyżka cukru pudru 7 łyżek mąki Wszystko wrzucić do miski i rozcierać palcami. W razie potrzeby dosypać mąki. Kruszonka powinna być drobniutka prawie jak bułka tarta, wtedy na pewno nie zrobią się w piekarniku twarde grudy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.