Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam nadzieje że wy mi poradzicie jak zrobic dobrą kruszonkę bo albo mi się stopi albo sie spiecze a jak nie to,to jeszcze coś innego .Czekam na wasze podpowiedzi może wreszcie mi się uda te ciasto z kruszonką.Pozdrawiam bardzo serdecznie. :-)

Opublikowano

Witaj Ami 79 :D

Kruszonka – rzeczywiście niby prosta rzecz, a są z nią problemy …

Może i dlatego ją omijam :oops: i rzadko kiedy robię samą kruszonkę, lecz dużą ilość kruchego ciasta, z czego część idzie na spód blachy, a część na górę, jako kruszonka :-P

Składniki na dobrą kruszonkę to:

- masło (ok. 10 dag);

- cukier puder (ok. 1/2 szklanki);

- jajko (1 sztuka);

- mąka (ok. 1/2 szklanki);

- cukier waniliowy.

Proporcja dowolna, w zależności jak dużo tej kruszonki chcemy zrobić.

Jednak większość przepisów na ciasta z kruszonką, jest taka, że robi się ciasto kruche, i 3/4 tego ciasta rozkłada się na blachę, a resztę ciasta schładza się lub zamraża. Następnie na rozłożone ciasto daje się dowolne nadzienie, a na to z pozostałego ciasta – robi się kruszonkę.

Kilka przepisów tego typu (z wbudowaną w przepis kruszonką :D):

:-) kruche ciasto z posypką

:-) kruche ciasto z rabarbarem

:) letnia szarlotka

:) szarlotka z pianką

:-D maślane rafaello - w przypadku tego ciasta - trochę inna posypka :oops:

Powodzenia :-P :-P :D

  • 1 rok później...
Opublikowano

Podam swój juz wielokrotnie sprawdzony sposób na kruszonke.Bardzo prosty,a kruszonka wychodzi pyszna,nie za twarda: 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki cukru 75g masla No i standardowo-wszystko wymieszac i pokruszyc na ciasto.

  • 2 lata później...
Opublikowano

A ja dziś zrobiłam ciasto z czereśniami na to kruszonke z przepisu j znów wyszła mi twarda, mimo,że piekłam ją o połowe krócej niż powinnam, czyli 25 min a nie 45. Może za dużo jej nalozyła,.bo faktyczn z przepisu na mniejszą blachę wyszło jej dużo, zakryła ciasto, a przepis to pół kostki margaryzny,1 szklanka maki i 1 szkl. cukru. Jutro zawożę ciasto na grila a tu kruszonka jest taka twarda. Poradzcie mi coś na przyszlość.może coś zle zorbiłam?? Prosze o dop.

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Najlepsza kruszonka jaką znam: 1/4 kostki zimnej margaryny 1 łyżka cukru pudru 7 łyżek mąki Wszystko wrzucić do miski i rozcierać palcami. W razie potrzeby dosypać mąki. Kruszonka powinna być drobniutka prawie jak bułka tarta, wtedy na pewno nie zrobią się w piekarniku twarde grudy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.