Dorunia Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Witam :-) Bardzo proszę napiszcie co można zrobić z kabaczka i cukini.Właśnie rozpoczą się sezon na nie,a u mnie obficie obrodziły i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Pozdrawiam :-) :) :) Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Witaj Doruniu :D :-) kabaczek i cukinię można dodać do bigosu, albo też zastąpić nimi całkowicie kapustę; :-) mogą też być dodatkiem do leczo; :) można kroić je w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety (Z starszych kabaczków i cukinii, z pokrojonych już plasterków należy delikatnie usunąć pestki). Potem można je podawać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką, albo też na zimno, na pieczywku i polać ketchupem - jako kanapka - PYCHOTKA :-D Można też zjadać sobie same takie pieczone talarki (na zimno lub na ciepło) - u mnie idą jak burza, znikają z zadziwiającą szybkością :oops: :-P :-P :) można też robić z nich sałatki do słoików z różnymi dodatkami (np. ogórków, marchewki), i zapasteryzować - a w zimę są jak znalazł :oops: Cytuj
Gość basiek1512 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 znam sóper przepis na ananasy z cukini. są świetne.jak będziesz zainteresowana to odpisz na pocztę rafaellopop@interia.pl Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 A można prosić o umieszczenie tego przepisu tutaj na forum :-) :-) Cytuj
BARBARELLA Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 z cukinii czy kabaczka mozna zrobic świetne danie. Potrzebne są: pieczarki cebula papryka filet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie) cukinia lub kabaczek koperek. Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem,papryką słodką,odrobiną cukru i np.bazylią(wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperekiem. Ja np. to o tej porze uwielbiam. Smacznego życzę. Pozdrawiam :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2006 Z cukinii lub kabaczka można też zrobić coś w rodzaju FRYTEK :) Po prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć. Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju :-) :-) :) Cytuj
cyga Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 cukinię średniej wielkości należy pokroić w plasterki ok 0,5 cm, skropić maggi w płynie i grilować Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Ooo ... świetny pomysł :-) - przy najbliższym grillowaniu na pewno skorzystam :) Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ale grillowanej jeszcze nie jadłam :-D – ale coś mi mówi, że będzie dobra :) (tylko muszę na nią poczekać - zawsze dostaję ją od babci, bo ona ma jej duuużo, ale teraz jeszcze nic o nich nie mówiła - więc może jeszcze nie urosła :-) ) Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2006 Witam wszystkich :-) :-) :) Dziękuję za podanie tylu wspaniałych przepisów na cukinię i kabaczka,napewno wypróbuję je wszystkie i z pewnością będą wyśmienite. Pozdrawiam :) :-D :-P Cytuj
Gość basiek1512 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 witka napisze Ci ten przepis ale w tej chwili niezabardzo mam czas.Sorki ale napewno |Ci go podam bo jest super Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dziękuję - i czekam z niecierpliwością :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Startego na tarce o dużych oczkach kabaczka lub cukinię można dodać do ciasta na placki ziemniaczane, albo można też zrobić takie placki z samych kabaczków lub cukinii :) Osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i cukinię, więc taki mix :-) też może być dobry :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Cukinia z kukurydzą 4 małe cukinie puszka kukurydzy 1 jajko 3 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 szklanki tartego żółtego sera bazylia suszona 2 łyżki oleju, pieprz, sól. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropic olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąc pokrywkę. Podawać z ziemniakami. Na zyczenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukini z pieczarkami, placki z cukini. Przetwory: sałatkę z cukini i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji. ina12 Zapomniałam napisać jeszcze mam przepis na sałatkę z cukini i pastę. ina12 Cytuj
ewelinka Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 naprawde było super polecam wszystkimale trzeba troszke nasmarować cukinie przyprawami :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.