iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Sałatka zimowa z cukinii. Składniki: 3 kg cukinii 1kg cebuli 70dkg marchewek 1 łyżka soli Zalewa: Półtorej szklanki octu 10% 6 szkl wody 3/4 szkl cukru liść laurowy ziele angielskie gorczyca Wykonanie: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Można też zrobić na zimę cukinię w zalewie musztardowej tak jak się robi ogórki ja robiłam i jest bardzo dobre. Kabaczek można pokroić w plastry i usmażyć jak kotlety też jest super. Też podałam przepis na ananasa z cukinii robi się na słodko i można użyć do placka. Albo można nadziać cukinię mięsem mielonym i obiad gotowy. Cytuj
Klamerka Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 No i chyba zamrozić? Prawdę mówiąc jeszcze tego nie praktykowałam, ale przymierzam sie do tego w tym roku. Cukinię dodaję do prawie wszystkich patelniowych miszmaszów do makaronu, ryżu czy kuskusu. Dlatego już się rozpływam w błogim uśmiechu, że tej zimy będzie jej u nas dostatek :-D PS: i zamierzam jeszcze zrobić z niej sałatkę na zimę z forumowego przepisu :-D Mniam, mniam :-D Cytuj
renigliwice Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Sałatka zimowa z cukinii. Składniki: 3 kg cukinii 1kg cebuli 708 marchewek 1 łyżka soli Zalewa: Półtorej szklanki octu 10% 6 szkl wody 3/4 szkl cukru liść laurowy ziele angielskie gorczyca Wykonanie: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut. Iwonko- ile ma być marchewki? Chyba wkradł Ci się błąd, :P bo napisałaś-708. Pozdrawiam :P Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Ja myślę,że to chochlik się wkradł i tej marchewki powinno być 7-8 sztuk. Pozdrawiam :P Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Z kabaczków można zrobić sałatkę, zrobić po grecku, można też zrobić nadziewane pastą pomidorową. Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Ja posiadam super przepis na cukinię która ma smak prawdziwego ananasa, zauważyłam że nie został podany przepis przez Basiek 1215 Cytuj
Dorunia Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Halinko poprosimy o ten przepis :P Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Przepis posiadam z Super Expressu Cukinia a la ananas 3 kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę 1 kg. cukru 2 cukry waniliowe 3-4 goździki 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego Zagotowujemy 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zalewamy nią cukinię, przyciskamy talerzem i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia odsączamy cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy cukinię i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 minut. Zrobiona w ten sposób jest wspaniała do ciast i do sałatek, ma smak normalnego ananasa. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Z cukini mozna tez upiec ciasto chlebowe (na slodko) - jesli ktos chcialby przepis, dajcie mi znac :P Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Pewnie,że chcemy przepis na to ciasto...proszę podaj to może ktoś się skusi i upiecze,bo ja niestety w tym roku nie mam na ogrodzie cukini,ani kabaczka. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ciasto z cukini 3 jajka 3/4 szklanki oleju roslinnego 1 2/3 szklanki cukru 2 szklanki cukinni startej na grubej tartce 2 lyzki cukru waniliowego (albo dwie lyzeczki extraktu waniliowego - receptur pod przepisem) 3 szklanki bialej maki 3 lyzeczki zmielonego cynamonu 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody oczyszczonej (do pieczenia) 1 lyzeczka soli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanycz orzechow wloskich Metoda przygotowania: W duzej misce ubic jajka, dodac olej, cukier, cukinie, i cukier waniliowy (extract). Wszystko dobrze wymieszac. W osobnej misce dobrze wymieszac make, cynamon, proszek do pieczenia, sode i sol. Dodac "sucha" mieszanke do "mokrej" mieszanki i wymieszac. Wmieszac rodzynki i orzechy. Piec na 165 C przez godzine w prostokatnej formie o wymiarach okolo 33 x 23 x 5 cm, albo dwuch "chlebowych" formach (22 cm x 12 cm x 7 cm) - Ja mam formy takich wymiarow, ale inne tez mozna uzyc. Jak wiadomo, kazdy piekarnik piecze inaczej, i w zaleznosci od wielkosci formy, wiec najepiej ciasto sprawdzic patyczkiem po 45 minutach. Formy trzeba wysmarowac maslem i wysypac maka przed wlaniem ciasta. Ekstrakt Waniliowy 4 laski wanilii 1 szklanka (250 ml) wodki Wanilie pociac w 2 cm kawalki i wrzucic do czystego sloika (najlepiej jak jest nowy i z ciemnego szkla). Zalac wodka i zakrecic. Mieszac codziennie (potrzesc zakreconym sloikiem) przez 30 dni. Po 30 dniach przelac do malej butelki przes filter do kawy. Mozna tez uzyc rumu bialego zamiast wodki na ekstrakt rumowo-waniliowy. Ten ekstrakt jest tutaj uzywany zamiast cukru waniliowego i uzywam to do wszystkich moich wypiekow (czasanu jestem zmuszona uzyc gotowy kupiony jak moj sie skonczy...) Cytuj
monia79 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Doruniu często robię na obiad cukinię z patelnii przepis jest na forum, możesz zrobić zapiekanke z cukinia i ziemniakami, albo zakisić ja jak ogórki , omlet z cukinii, kotlety z cukinii itp. :grin: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Właśnie włożyłam do słoiczków cukinię a' la ananas Iny12 i powiem tak: to jest pyszne!!!!!!! Polecam wszystkim. Wspaniała przekąska na wieczór (właśnie opróżniam pierwszy słoiczek) i nie tylko :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.