monilek26 Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2006 Jak się mrozi bób i czy wogóle można go mrozić :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Bób można mrozić jak najbardziej. Wcześniej należy go jednak blanszować w lekko osolonej wodzie, osuszyć i do zamrażarki :-) Cytuj
monilek26 Opublikowano 17 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dziękuje Dorotko za odpowiedz. Zaraz biegnę do sklepu po bób i zabieram się za mrożenie :-) Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Cieszę się Monilku26, że mogłam pomóc :-) Życzę powodzenia i pozdrawiam :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 A ja jeszcze dodam z WIKIPEDII (bo mnie jako prawie-laika zainteresowało po co i co to "blanszowanie"): https://pl.wikipedia.org/wiki/Blanszowanie "Blanszowanie (z fr. blanche) to rodzaj obróbki cieplnej żywności polegającej na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku lub włożeniu do zimnej wody, doprowadzeniu do stanu wrzenia i wyjęciu. Po blanszowaniu produkt żywnościowy schładza się zimną wodą, aby zapobiec dalszemu działaniu wysokiej temperatury. Blanszowanie wykonuje się na delikatnych owocach i warzywach (np. liściach szczawiu, brokułach). Nie obniża ono w nich zawartości witamin. Blanszowanie przed zamrożeniem pozwala na zachowanie naturalnego koloru." Cytuj
Sathi Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ja zimą jadam tylko mrożony bób, bo w Pl świeżego o tej porze nie uświadczysz :-) I jest bardzo smaczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi