baśka96 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Kochani, wiem że na Was zawsze można liczyć a więc proszę pomożcie! Pilnie potrzebny mi przepis na ogórki konserwowe, taki najzwyklejszy, można by powiedzieć klasyczny. Cytuj
ali Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Ja tak robię ogórki konserwowe: Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto do każdego słoika: koper, 2-3 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziele ang.,3-4 krążki marchewki, 2 plasterki cebuli, chrzan. Pasteryzuję kilka minut /jak ogórki zmienią kolor/. Wyciągam, dokręcam wieczka i odwracam. Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Oto tradycyjny przepis mojej mamy na ogórki konserwowe: :-) Ogórki :-) Zalewa: 5 litrów wody 1 litr octu 10% 1 szklanka cukru 5 łyżek soli :) Jako przyprawy: marchewka (obrać, pokroić w plasterki) czosnek (obrać, pokroić w plasterki) korzeń chrzanu (obrać, pokroić na kawałki) koper (umyć, osuszyć i podzielić na kawałki) pieprz w ziarenkach ziele angielskie gorczyca liść laurowy Ogórki umyć, osuszyć włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć przyprawy. Składniki zalewy wymieszać, i zimną zalewą zalać słoiki z ogórkami. Zapasteryzować. (Aby zalewa nie wyszła zbyt kwaśna można ją zrobić z większej ilości wody tj. 7 litrów, no i do smaku dodać cukier i sól) Ten przepis ma już chyba ze 20 latek :) Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre i nadają się do wszystkiego :D Naprawdę polecam i życzę smacznego :-D :-P :-P Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Młode ogórki o długosci 8-10 cm do kazdego słoika po kilka małych cebul kilka krązków ozdobnie pokrojonej marchwi, do kazdego słoika czosnek i koper Zalewa: 1 litr wody pełna łyżka cukru 1/4 szklanki octu 10% 2-3 ziarenka ziela angielskiego do słoika po małym kawałku laurowego liścia do słoika płaska łyżeczka soli do zalewy Ogórki dokładnie umyć i ustawić w wekach. Do każdego z nich włożyć obrane, sparzone cebulki, obgotowane krażki lub paski marchwi, oraz po ząbku czosnku i po małej gałązce kopru. Zagotować wodę z solą i cukrem, po zdjęciu z ognia dodac ocet. Goracą zalewą napełnić słoje z ogórkami. Zamknać i wstawić do pasteryzacji na około 20-25 minut. Ogórki konserwowe nabierają właściwego smaku dopiero po 2-3 tygodniach. Wcześniej nie należy otwierać słoików. w taki sposób zaprawiam ogórki konserwowe. ina12 Cytuj
Marcin Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Wiem, że chodziło o ogórki tradycyjne, ale ja jeszcze tutaj wkleję link do ogórków stanowiących smaczną odmianę: Ogórki w zalewie musztardowej Są naprawdę pyszne Cytuj
baśka96 Opublikowano 21 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Kochani bardzo Wam dziękuję za wszystkie przepisy.Na pierwszy rzut poszedł przepis Ali.Dziękuję Marcinie za przepis na ogórki w zalewie musztardowej, też go wypróbowałam i teraz czekamy aż dojrzeją żeby je wypróbować.Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odzew.Pozdrawiam :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi