monilek26 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Składniki: 400 liści wiśni 1 kg czarnych porzeczek 3 kg cukru 3 łyżki kwasku cytrynowego Liście i porzeczki gotować w 3 litrach wody - od zagotowania 10 min. Następnie wszystko odcedzić przez sito. Do soku dodac cukier i zagotować. Dodać kwasek, wymieszać i wlewać w ciepłe słoiki. Zakręcić słoiki i odwracać do góry dnem. Sok ten rozcieńcza się z wodą, jest bardzo dobry - dzieci go uwielbiają. Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Taki sok robie od kilku lat ,jest naprawde godny polecenia ,ja jeszcze robie tak samo z czerwonych porzeczek jest wspaniały z tego przepisu wychodzi ok. 5 litrów soku. :-) :-) :) Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
monilek26 Opublikowano 23 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Ja cały czas robię ten sok z czarnych porzeczek, ale skoro piszesz że z czerwonych tez jest dobry to będę musiała spróbowac go zrobic. :-) Pozdrawiam Cytuj
ali Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 a z czerwonej to też dodając liście wiśni? Cytuj
gosiek50 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Tak do czerwonych porzeczek też dodajemy liście wiśni ,pozatym wszystko robimy tak jak w przepisie, można także z innymi owocami. :-) :-) :) Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dziewczyny, tak zachwalacie ten sok porzeczkowy, więc i ja się na niego skusiłam :) No i musze Wam przyznać rację :-) - sok jest naprawdę dobry, u mnie w domu wszyscy go polubili :-) Cytuj
radziosny Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Mamy pelno owocow z dzialki i nie mamy gdzie ich upychac wiec ojciec robi pelno tych sokow. Ja akurat za nimi nie przepadam (troche mnie od soku porzeczkowego mdli nie wiem czemu :-) ). Z porzeczek dobre jest winko jak juz. radziosny :-) Cytuj
monilek26 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Ja akurat za porzeczkami też nie przepadam ale akurat w tym soku (poprzez dodanie liści wiśni) prawie nie czuć smaku porzeczek. Pozdrawiam Cytuj
monilek26 Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Mam pytanie czy ktoś robił ten sok z jakiś innych owoców niż porzeczki czarne i czerwone?? Pozdrawiam Cytuj
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ja taki przepis dostałam od cioci robiłam go jest pyszny polecam wszystkim. robiłam tez z białymi porzeczkami ale ten sok wyszedł troche kwaśny.pewnie dlatego ze bała porzeczka jest troche kwaskowa.zdecydowanie smaczniejszy jest z wisniami i czarnymi porzeczkami bo tak tez zrobiłam i było bardzo dobre .polecam :) Cytuj
Dorosia Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Mam pytanie czy ktoś robił ten sok z jakiś innych owoców niż porzeczki czarne i czerwone?? Pozdrawiam Robię podobny sok z wiśni: 40 owoców wiśni 60 liści wiśniowych 1kg cukru 20g kwasku cytrynowego 1l wody Zagotować wodę, wrzucić owoce i liście, gotować ok. pół godziny. Odcedzić. Dodać cukier i kwasek. Jeszcze chwilę gotowac. Gorący wlewać do butelek. Sok ma piękny kolor i jest bardzo wydajny. Cytuj
ali Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Ja w tym roku zrobiłam sok z aronii z dodatkiem liści wiśni, chyba trochę inne proporcje. Jeżeli ktoś jest zainteresowany jeszcze to wpiszę. Cytuj
Gość piguła Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Cześć! Czy może mi ktoś wyjaśnić po co te liście z wiśni w soku porzeczkowym lub wiśniowym? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi