ulinek77 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Ciasto Toffi 2-3 paczki krakersów/ w zależności od wielkości blachy / 1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego 1 litr śmietany kremówki, np. 36% Masa budyniowa 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 1 szklanka mąki krupczatki Do 1 szklanki mleka dodać jajka i krupczatkę dokładnie zmiksować. Ugotować resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym potem wlać masę jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotować mleko skondensowane przez około 2,5 godziny na małym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Na blachę układać pierwszą warstwę krakersów i wylać pół puszki mleka skondensowanego. Potem znów krakersy i warstwa masy budyniowej, krakersy i pół puszki mleka skondensowanego, krakersy i bita śmietana na koniec. Wierzch ciasta udekorować kakao. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam! Robiłam przed świętami podobne ciacho tylko w moim przepisie było 6 paczek herbatników i 1 paczka krakersów. Masę budyniową gotowałam tak: Masło z około 1/2 l meka gotowałam. Żółtka ucierałam zcukrem pudrem ( 1/2 szklanki ) dodawałam mąkę i resztę mleka. Do utartej masy jajecznej dolewałam mleko z masłem ( NIE ODWROTNIE ) i gotowałam mieszając aż osiągnie gęstość budyniu. Na wyłożonej folią blasze wykładałam warstwy: herbatniki przestudzony budyń herbatniki- przygnieść karmel krakersy bita śmietana tarta czekolada Polecam ciacho wyśmienite :razz: Najlepsze na drugi dzień jak zmięknie ( nasiąknie ) Cytuj
apsik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Katarzynko ja robiłam ciasto zbliżone do twojej wersji,tylko na spód dałam cienki biszkopt i na to masa budyniowa,dalej herbatniki i tak jak u ciebie.POLECAM Cytuj
gagatu Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 To specjalność mojej siostry, bo nie wymaga pieczenia w piekarniku. Ciasto jest pychaaa :razz: Nawet tym którzy nie bardzo lubią takie słodkie wypieki bardzo smakuje, bo krakersy "zżerają" ogromną słodycz karmelu. Polecam! Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 To ciasto również gościło na stole urodzinowym mojego dziecka moje spostrzeżenia są takie masa budyniowa z litra mleka rozciapuje herbatniki które nie mogą jej unieść myślę że z pół litra mleka w zupełności wystarczy na wierzch uzyłam masy z przepisu Karolki "mój trzybit" jest bardzo dobra i tańsza od kremówki można ją stosować do wielu ciast Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.