Ilona Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zamierzam zrobić Pilaw z kurczaka wg przepisu Nigelli Lawson. Niestety, potrzebny jest karmadon. A ja nie mam pojęcia gdzie tego szukać.....:-)??: Cytuj
Marcin Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Rozumiem, że chodzi o Kardamon. Cóż - nigdy nie kupowałem. Znalazłem info, że można go kupić w marketach "Piotr i Paweł", ale tak twierdziła jedna osoba, a druga napisała, że go tam nie ma. Możesz poszukać na targach - często można tam spotkać stoiska z przyprawami. Jeżeli chodzi o internet to znalazłem np. w sklepie internetowym mniammniam: https://www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=search&co=kardamon&gdzie=1 Cytuj
Ilona Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Oczywiście, ze chodzi o Kardamon.... :-) Dziękuję, mam blisko doPiotr i Pawła, to poszukam! :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 A może będzie można kupić w zielarskim sklepie. ina12 Cytuj
basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 nigdy nie widzialam kardamonu w sklepach,może faktycznie jest na stoiskach z przyprawami.podobno jest wysmienity do kawy! Cytuj
Gość Ola1289 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam, polecam sklep internetowy www.FabrykaSmakow.pl Pozdrawiam! Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Właśnie dziś kupiłam KARDAMON w sklepie zielarskim,jest mielony,paczka 60g za 4.50zl. Wprawdzie wolałabym nasiona w całości ale zaryzykowałam i wzięłam zmielony,muszę wypróbować go do kawki bo kawoszem jestem ogromnym. Cytuj
Gość Ola1289 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 do kawy lepszy jest jednak kardamon w ziarnie - ma zupełnie inny aromat i smak! trzeba tylko łupinkę rozłupać trochę, żeby się dostać do ziaren i pogotować chwilę w kawie. Ja tak robię przynajmniej i jest pyszna. Pozdrawiam! Cytuj
basga Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 TAK MYŚLAŁAM ALE JA PIJĘ TYLKO ROZPUSZCZALNĄ WIĘC GOTOWANIE ODPADA.wypróbowałam z tym mielonym i smak jest inny-wadą sa "fusy" z kardamonu na dnie ale ten ostatni łyczek mogę sobie darować. Cytuj
basga Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Widziałam kardamon mielony w słoiczku Kamis w ALBERCIE. Cytuj
monia79 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 kardamon jest już powszechnie używany, i najczęściej można go znaleźć w dużych sieciach. Dodaje sie go do kawy, grzanego piwa, likierów, pierników, ciast, lodów, deserów, sałatek owocowych, a także do zup i warzyw( np. do marchwi i jabłek). Ja osobiście używam go do tartej z jabkami, ciacho ma wtedy taki słodko- " kwaśnawy" smak. Ale musicie sami spróbowć bo tak ciężko opisać jego smak. W każdym bądź razie warto mieć tą przyprawę w kuchni. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Właśnie znalazłam strone ze sklepem internetowym gdzie można kupić kardamon( na obrazku zamieszczonym są ziarna), 100gram kosztuje 13,01 złoty plus przesyłka 8-10 złoty płatne przelewem) . Troszke drogo wychodzi chyba,że kupimy więcej produktów. https://www.herbatakawa.pl/go/_info/?id=535 Cytuj
redcherry Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 ja lubię ten sklep internetowy https://www.sklep-casablanca.pl/index.php kardamon tez tu jest Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi