ina12 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 2 kg zielonych pomidorów 20 dag cebuli 3 łyżki soli Zalewa: 1 litr wody 2-3 łyżki cukru ocet do smaku do każdego słoika po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu po małym kawałku liścia laurowego po szczypcie nasion kopru czerwona papryka Umyte zielone pomidory pokrajać w cieńkie plasterki, podobnie pokrajać cebulę, a paprykę w pierścienie. Warzywa posypać solą i pozostawić na kilka godzin przykryte. Następnie rozłożyć do słoików, odcedzając wodę. Dodać przyprawy i zalać goracą zalewą. Zamknięte słoiki wstawić do pasteryzacji na 15-18 minut. Można również do każdego słoika wlać na wierzch po łyżce świeżego oleju. ina12 Soli dodajemy 2-3 łyżek, w przepisie napisałam 3 łyżki za co przepraszam. ina12 Cytuj
mac51 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Robiłem też taką sałatkę z zielnych,krojonych pomidorów,jest bardzo dobra. W tym roku, mając na działce pomidorki koktajlowe zrobiłem z całych,zielonych :grin: Myśle ze będą równie smaczne :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Mac te pomidorki ze skórki obierałeś. Cytuj
mac51 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Iwono30 ;) Pomidorki w skórkach i jeszcze jedno...wszystkie ponakłuwałem wykałaczką :D Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Mac pięknie wyglądają w słoiku i napewno będą tak samo smaczne jak krojone. Ja ją zawsze robiłam jak miałam na działce pomidory, oj kiedy to było. Robiłam jeszcze przecier on nie był gęsty, dla mnie to był gęstawy lekko raczej sok pomidorowy który się bardzo szybko robi. Pozdrawiam Cytuj
mamalu Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Ina zrobilam z 2,5 porcji pychotka naprawde.Moja mama kiedys taka robila ale to chyba bylo z 25 lat temu i przepis gdzies wcielo :grin: ale teraz znalazlam go na nowo :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Danusiu cieszę się że podałam przepis ten sam który miała mama. Zgadza się on jest stary i jak pierwszy raz je robiłam to nie miałam przekonania czy będzie ta sałatka smaczna, a nam wszystkim bardzo smakowała i robiłam ją co roku. Cytuj
mamalu Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Wiesz ina czasami za czlowiekiem chodza jakies smaki dziecinstwa i czlowiek cos proboje ale to nie to.Ten przepis to jest to :grin: Cytuj
bernadettt Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Mam ochotę zrobić tą sałatkę.Zastanawiam się tylko ile tego octu ma być do smaku.Boję się,że jak dam go za mało to sałatka się zepsuje.Podpowiedzcie ile w przybliżeniu :arrow: (Chciałabym, żeby sałatka była łagodna.) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.