baśka96 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 1 opakowanie biszkoptów 1 szklanka mleka 5 żółtek 1//2 szklanki cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego 1 galaretka owocowa 250 g masła 2 łyżki kakao cukier waniliowy, bakalie, owoce do dekoracji, gorzka czekolada Zółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę z żółtek ciągle mieszając.Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu, a następnie ostudzić.Utrzeć masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy.Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Dno średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami.Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, rozsmarować jasną masę, udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aż do zastygnięcia. Przepis pochodzi z opakowania biszkoptów Lu Petitki.Ciasto robiłam dwa razy i jest pyszne,polecam i życzę smacznego. Cytuj
AnRa Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 brzmi smakowicie ciekawe czy tak samo smakuje :-) Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Witaj AnRa.Ciasto wypróbowałam już właściwie trzy razy i mogę z czystym sumieniem Ci je polecić.Jest na prawdę bardzo dobre , dosłownie palce lizać.Spróbuj i daj znać jak Ci smakowało.Pozdrawiam Cytuj
halinka:0 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 ja mam takie pytanko czy chodzi tu o 1/2 lyzki budyniu? a nie czasem 1/2 paczki bydyniu?? prosze o szybka odpowiedz pozdrawiam Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Witaj Halinko:0. Sprawdziłam , i to ma być 1/2 łyżki budyniu waniliowego.Zyczę powodzenia i pozdrawiam. :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Basiu przepis wydrukowałam, bo stwierdziłam i doszłam do wniosku ze lodowiec jest napewno smaczny i muszę go wypróbować. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Ina,cieszę się że chcesz go wypróbować, na pewno się nie zawiedziesz .Daj znać jak Ci smakował.Pozdrawiam :-) Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Tak jak przypuszczałam, placek mnie i mojej rodzince bardzo smakował. Dziękuję za przepis i polecam go bez żadnego wachania, pozdrawiam. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Cieszę się Ina że placek smakował .Pozdrawiam :-) Cytuj
Gość ataner Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Witam. Być może się czepiam,ale w tym przepisie brakuje czegoś a mianowicie ilości cukru, który ma być wymieszany z żołtkami. :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Biszkopty slodkie, cukier waniliowy słodki, galaretka słodka, dla mnie jest dobry bez dodawania cukru. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Witaj ataner.Rzeczywiście przepisując przepis ominęłam ilość cukru :mrgreen: , w przepisie jest to 1/2 szklanki cukru.Za uchybienie bardzo przepraszam :shock: :oops: .Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Basiu spróbuj zrobić tak ja bez cukru i daj znać czy Tobie smakował. Ja ostatnio jak piekę to zawsze ograniczam cukier bo moje bioderka tak się poszerzyły że szkoda słów. Zgrabne osoby z dobrą przemianą materii moga pozwolić sobie na łakocie bez ograniczeń. INA12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Ok Ina, spróbuję zrobić bez cukru, i dam znać jak smakował przede wszystkim mojej rodzince.Faktem jest że krem jest dosyć słodki , więc może Twój pomysł na krem bez cukru okaże się całkiem fajny.Dzięki za wsparcie i pozdrawiam :mrgreen: :shock: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.