Gość Agnesse87 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Co zrobic zeby galaretka z tymi owocami zastgla? Jelsi chodzi o kiwi to wiem ze bedzie w plynie a nie wiem co z ananasem. Robie tort i na gorze beda rozne owoce m.in. te kiwi i ananas i pozniej naloze juz lekko zgestniala galaretke ale nie wiem czy pod wplywem kiwi ta galaetka znow nie bedzie plynna a wiec co dodac do tej galaretki zeby bylo ok? wiem ze cos sie dodaje ale nie pamietam co to bylo pomozcie prosze :-) Cytuj
aida Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Problem jest tylko z surowymi owocami ananas z puszki jest niegroźny. Są dwa sposoby rozwiazania tego problemu po pierwsze owoce zanurzyć na moment we wrzątku surowe owoce zawierają enzymu rozkładające białka a enzymyto aktywne cząstki, które wysoka temperatura unieczynnia, albo drugi urzyć delektynki to galaretka pochodzenia roślinnego z wodorostów morskich agar-agar, odpornych na enzymy rozkładające białko. Cytuj
Gość Agnesse87 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Dziekuje bardzo za pomoc :-) z kiwi juz zrezygnowalam wyprobuje to innym razem a ananas jest z puszki wiec mam nadzieje ze bedzie ok :-) Jeszcze raz wielkie dzieki :) Cytuj
Sibi Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Witam. Widziałem w jakimś programie w tv ,jak poradzić sobie z galaretką z ananasa: sok plus owoce ananasa podgotować z czerwoną papryka (rozkłada ona jakieś tam białka odpowiedzialne za tężenie galarety),paprykę usunąć i wykonac tradycyjnie na żelatynie galaretkę.Oczywiście papryka w całości. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.