M@lgosia Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Składniki niespodzianki: - 50 dag dojrzałych pomidorów - 50 dag dojrzałych moreli - 75 dag cukru żelującego - kawałek laski wanilii - 8 0rzechów włoskich Morele myjemy, przepoławiamy i wyjmujemy pestki. Następnie owoce zasypujemy cukrem i odtawiamy na 12 godzin. Pmidory sparzyć i zdjąć skórkę, następnie prrzekroić i usunąć pestki. Morele połączyć z pomidorowym miąższem i zmiksować. Powstałą masę przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować 2 minuty. Następnie dodać wanilię oraz grubo posiekane orzechy i jeszcze chwilę gotować. Gorącą konfiturą napełnić słoiczki, dokłanie zakręcić i ustawić do góry dnem. Po 2 minutach słoiczki odwrócić. Nie pasteryzować. Przepis wypróbowalam i jest to przepyszne :-) (przepis znalazlam w Przepisach Czytelników).Czekam na Wasze opinie :-) Cytuj
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Pomidory, morele, orzechy i wanilia. Ciekawe połączenie.Nigdy nic takiego nie robiłam ani nie jadłam. zawsze to coś innego. :) :) :) :lol:To jest prawdziwa niespodzianka. Cytuj
M@lgosia Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Dziękuje za komentarz :P Warto spróbować dżemik bo jest naprawdę pyszny i niespodziankowy.... :) :) :) Cytuj
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 To takie dziwne połączenie ale juz sobie zapisałam twój przepis.Wiesz nie wiem kiedy zrobie ale wazne ze mam przepis. Napewno smak twojego dzemiku bendzie niespodzianka.A ciekawi mnie jeszcze jedno skad taki pomysłowy przepis posiadasz.Czy on jest twojego autorstwa? Cytuj
M@lgosia Opublikowano 11 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Przepis na dżemik znalazłam w przepisach czytelników- "Lato w sloiku" z 2004r. :) Kubasiu nie obawiaj się tych pomidorów, bo one tylko zagęszczają i dają odpowiednią konsystencje. Pozdrawiam, pa! Cytuj
Kubasie Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Zastosuje sie do rady nie, :) bac sie w tym przepisie p0midorów.Ale bardzo fajny przepis .pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi