M@lgosia Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Składniki: - 1 kg wiśni - jedna cytryna - żelfix 2:1 - 50 dag cukru Wiśnie umyć i wydrylować. Cytrynę sparzyć, wyszorować, obrać skórkę i pokroić ją w drobniutkie paseczki. Wiśnie i skórkę cytrynową przełożyć do garnka, dodać żelfix i mieszając zagotować. Następnie dodać cukier i nie przerywając mieszania, gotować 3 minuty. Garnek zdjąć z ognia i z powierzchni usunąć wytworzoną pianę. Tak przygotowaną masą napełnić słoiki, dokładnie zakręcić i na 10 minut odstawić do góry dnem. Dżem jest bardzo prosty w przygotowaniu a efekt jest przepyszny :-) :-) :) POLECAM! (przepis zaczerpnęłam z Przepisy Czytelników) Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Zrobiłam te wisienki i potwierdzam, że są rewelacyjne. Polecam ten przepis ;) Cytuj
an69 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 czy do tego dżemu dajesz też skórkę z cytryny? Cytuj
figiel Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam ! Czy te wiśnie są podobne do tych które podają do gofrów ? Jadłam taki dżem czy to konfitura z wisni ....wiśnie pozostają całe w gęstym syropie ........? :D Cytuj
iwona30 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Czy sok z cytryny też sie daje. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam, na to pierwsze pytanie Dorotko jest mi trudno odpowiedzieć, bo nie wiem jakie wiśnie podają do gofrów :D , ale wydaje mi się, że dżem z tego przepisu mógłby się nadać, bo wiśnie pozostają całe w syropie i to ładnie się prezentuje :D To jest dżem z wiśni. Soku z cytryny się nie dodaje, tylko skórkę. Powodzenia i smacznego :P Cytuj
figiel Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Dziękuję Dorotko za informację .....właśnie chodzi mi o te całe wiśnie /nie rozgotowane/ w syropie . Jeszcze w moich stronach wiśnie nie dojarzałe jak należy ,muszę poczekać trochę ... i wypróbuję przepis . Cytuj
iwona30 Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2008 Dziękuję Dorotko za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj
iwona30 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Zrobiłam wiśnie według tego przepisu i polecam bo naprawde są rewelacyjne. Cytuj
figiel Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Czy może być cukier żelujący ,zamiast żelfixu ? Cytuj
iwona30 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Może być cukier żelujący ja takiego właśnie użyłąm. Cytuj
figiel Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Dziękuje Iwonko :P ...pora na wypróbowanie przepisu :D . Pozdrawiam !! Cytuj
sunshine Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Wisienki wyszły pyszne :D Mam jednak pytanko do osób, które już je robiły. Co się stało z waszą skórką od cytryny? Pytam ponieważ u mnie pozostała bez zmian a widzę na ostatnim zdjęciu u Dorotki, że u niej nie ma śladu po skórce!? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.