Nikita79 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Witam Pomocy, mam problem z bananem zapiekanym w ciescie z miodem :-) Jak umocze plasterki banana w ciescie i wzuce do frytkownicy to powstaja 2 problemy : albo ciasto sie nie wypieka jak trzeba a banan pozostaje w calosci , albo ciasto jest rumiane a z bananka zostaje packa. Co robic zeby ciasto było chrupiace i banan pozostal caly ?? :-) Podejrzewam ze ciasto robie dobrze poniewaz jak obtocze ananasa lub jablko to wszystko jest jak nalezy Podaje przepis którego użyłam : Składniki: 4 małe banany 4-8 łyżeczek miodu 50g sezamu lub migdałowych płatków olej do głebokiego smażenia Ciasto: 1 szkalnka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 jajko Przygotowanie: 1. Wymieszac składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji.Odstawic na 30 min. żeby wyrosło 2. Banany obrać , pokroić albo w zdłuż lub w gróbsze plasterki o średnicy około 2-3cm 3. obtoczyć w cieście i smażyć na głebokim oleju na złoty kolor 4. Ułożyc banany na tależyku , pokropic miodem i posypać płatkami lub sezamem I gotowe - tak samo mozna robić z ananasem , jabłkiem itp. Zróbcie i napiszcie jak wam wyszlo ?!? może robie coś źle ! oto link do przepisu : https://www.kuchniachinska.pl/main/przepisy...y/bananmiod.htm Pozdro Cytuj
basga Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 zauważ,że banan ma delikatniejszą konsystencję niż jabłko czy ananas-one są twardsze. spróbuj skrócić czas smazenia lub zmniejsz temperaturę. Cytuj
Nikita79 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 :wink: Dzieki za rade,poeksperymentuje,a moze powinnam kupic calkiem zielone i twarde i wtedy moze by wyszlo?! Na pewno sie nie poddam!!! Cytuj
Sibi Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Witam. Do zapiekania używa się bananów tylko zielonych tzn. niedojrzałych ,raczej ciężko takie trafić. Pozdrawiam. Cytuj
DeLarge Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 najlepiej to chyba właśnie spróbować z zielonymi lub bardzo twardymi bananami, temperatura też ma tutaj znaczenie... dużo informacji nt. bananów znajduje się tutaj . na zakończenie jako ciekawostkę dotyczącą bananów mogę dodać że jeśli chcemy przyśpieszyć ich dojrzewanie to należy umieścić je w papierowej torbie wraz z jednym jabłkiem...natomiast gdy chcemy opóźnić proces dojrzewania to przechowywujemy je w lodówce ale o tym to raczej chyba każdy wie ;-) pozdrawiam Cytuj
Nikita79 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 :arrow: Ten trick z jablkami i bananami znalam- myslalam jednak ze to dziala raczej odwrotnie , wiem ze bananow nie powinno sie trzymac z innymi owocami , myslalam ze to raczej te owoce szybciej dojrzeja. Ale w krora strone to dziala nie bylam do konca pewna . Moze to wlanie tak jak mowisz. Ta stronka o bananach(i nie tylko) jest rewelacyjna!!! Choc niestety nie zawsze wszystko rozumiem. Ale od czego mamy tlumaczy w interku ;-) Po stokroc dzieki za pomoc :arrow: Pozdrowionka :arrow: Cytuj
Marra Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Problem jest chyba w bananach. Powinny być specjalne do smażenia KLIKNIJ Cytuj
basga Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Czytając posta o tych specjalnych bananach przypomniałam sobie,że faktycznie są takie-widziałam je w sobotę w markecie,są takie bardzo zielone i kanciaste. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi