Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 50 dag mąki 10 dag miodu 15 dag cukru 1 jajko 2 żółtka 10 dag margaryny 1 łyżka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka olejek rumowy Masa: 3 jajka 20 dag cukru 25 dag masła 1/2 litra mleka 3 łyżki kaszy manny Polewa: 20 dag masła 25 dag cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki 5 dag kakao Margarynę, mąkę i cukier posiekać, dodać resztę składników, wyrobić ciasto i upiec 3 placki. Jajka ubić z cukrem na parze, kaszkę ugotować na mleku i wystudzić. Masło rozetrzeć, dodawać po trochę masę jajeczną i kaszkę. Pierwszy placek posmarować kremem, drugi powidłem i położyć na 1 powidłami do spodu a wierzch znowu posmarować kremem. Trzeci placek także posmarować powidłami i ułożyć na kremie powidłami do kremu. Całość polać polewą. Najzabawniejsze jest to, że kiedy po raz pierwszy piekłam to ciasto, wyrzuciłam je zanim przełożyłam kremem. Za to następnego dnia usłyszałam od koleżanki, która dała mi przepis: 'ty głupia, tak ma być"

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Często robię to ciacho ale nigdy nie dawałam powideł. Muszę spróbować. Ciacho smakuje moim znajomym i rodzince więc poeksperymentuję. Pozdrawiam.

Opublikowano

Przepis ciekawy ;) ale szkoda, że nie posiadam wagi kuchennej ;) Chyba, że mogłabyś z dobrego serduszka wkleić przepisik na szklaneczki, łyżeczki itp. wtedy napewno skorzystam z przepisiku :P

Opublikowano

Hello! Nigdy nie zastanawiałam się, jak by to wyglądało na łyżki i szklanki, ale spróbuje: 3 szklanki mąki 5 łyżek płynnego miodu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 2/5 kostki margaryny 1 łyżeczka sody 3 łyzki mleka olejek rumowy Masa: 3 jajka 1 niepełna szklanka cukru 25 dag masła 1/2 litra mleka 3 łyżki kaszy manny Polewa: 4 duże łyżki cukru pudru 2 duże łyżki kakao 1 1/2 łyżki margaryny 3 łyżki wody 1 łyżka wódki To chyba wszystko. Jeśli miód jest skrystalizowany, trzeba go około 2 łyżek z kopką. Nie zaszkodzi jak będzie trochę węcej. Życzę Ci Leno miłego pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj Nani, Już wyjaśniam jak zrobić masę. Najpierw gotujesz kaszkę manne i odstawiasz pod przykryciem do ostygnięcia (nie zrobi się kożuch). Całe jajka ubijasz z cukrem na parze: wkładasz garnek z masą jajeczną do drugiego, większego garnka z wrzątkiem. Ten garnek z wodą powinien stać na kuchence aby woda miała stale taką samą temperaturę. Ubijasz do momentu aż jajka będą dość sztywną masą i nie będzie w niej zapachu surowych jajek. Jeśli masz kuchenkę z płytą ceramiczną to możesz to robić bezpośrednio na płycie, ale wtedy musisz bardzo uważać, aby jajka się nie przypaliły. Dlatego bezpieczniej jest w wodzie :P. Jak masa jest już puszysta i sztywna wyjmujesz z wody i ubijasz do wystudzenia. Aby przyspieszyć proces stygnięcia można garnek z masą włożyć do innego garnka z zimną tym razem wodą. Teraz wkładasz masło do miski i rozcierasz je mikserem na pulchną masę a następnie dodajesz po łyżce zimnej kaszki i zimnych jajek. Masa jest pyszna. Można ją także zrobić w wersji uproszczonej, tzn bez jajek i też ciasto jest smaczne. Jeśli chodzi o polewę to można ją zrobić bez żółtek. Wystarczy zagotować pozostałe składniki z 2 łyżkami mleka i gorącą polać ciasto. Można dodać łyżkę spirytusu, polewa będzie lśniąca. Ale można także, tak jak to jest w przepisie dodać żółtka. Jednak wtedy trzeba leciutko przestudzić polewę bo inaczej żółtka się zetną. Możesz także kupić gotową polewę, albo zrobić lukier. To już zależy od Twojej inwencji. Życzę powodzenia i smacznego. Pozdrawiam. P.S. W razie pytań, często jestem na GG, możesz się do mnie odezwać.

Opublikowano

Pola, Serdecznie dziekuje za wyjasnienia! Wyprobuje jutro, bo robie kolacje na przywitanie rodzicow wracajacych z wakacji w Polsce :P Napisze tu jak mi to wyjdzie :P Jolcia, tajemnica wysmienitego smaku tego ciasta polega w calosci na powidlach, wiec goraco je polecam! Pozdrowienia zza wielkiej kaluzy! NW

Opublikowano

Ok, będę czekać. Pamiętaj jednak, że ciasto jest naprawdę dobre dopiero drugiego dnia po przełożeniu, Nie wyrzuć go po upieczeniu, tak jak ja to zrobiłam :P Pozdrawiam A przy okazji, czy Twój login pochodzi z któregoś z indiańskich języków? Bo na pewno nie z angielskiego.

Opublikowano

Czesc Pola - za placek zabieram sie dzisiaj i zrobie zdjecia zeby sie pochwalic (o ile bedzie czym, bo czasami przekladance musze probowac dwa razy zanim mi wyjda :P Dziekuje za przypomnienie, zeby plackow nie wyrzucic i dac in szanse "namoknac" przez noc. :P Domyslilas sie tez o mojej plycie ceramicznej :P - tak jak piszesz, wole zrobic to na parze. Moje login pochodzi z jezyka hawajskiego i znaczy "pieknosc kobiet/matek" (w sensie wszystkie jestesmy piekne). Pozdrowienia, NW

Opublikowano

Witaj :P To bardzo ładne imię. Faktycznie, brzmi egzotycznie. Będę czekać na zdjęcie :P Pozdrawiam

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zribiłam to ciasto wczoraj,wyszło super jest naprawdę pyszne, placuszki zmiękły i całość rozpływa się w ustach. Posmarowałam je dżemem z czarnej porzeczki nadał on fajny kwaskowaty smak.

Opublikowano

Witaj Emka, bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało! Z dżemem jeszcze nie próbowałam, ale skoro mówisz, że było dobre, to znaczy, że eksperyment się udał. Pozdrawiam Cię :grin:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobiłam to ciasto na urodziny mojej córci zmieniłam trochę wierzch ciasta bo zrobiłam z miodu orzechów masła i cukru taką masę którą wyłożyłam na jedno surowe ciasto i upiekłam bardzo mi to ciasto smakuje i będzie smakować każdemu kto uwielbia orzechy tak jak ja :mrgreen:

post-4386-1191403087_thumb.jpg

Opublikowano

Ja robilam juz to ciacho, przepis byl jakis czas temu na naszym forum (Jolciu, Kochanie przy tej okazji wykorzystalam Twoj krem, ktory wtedy podalas :mrgreen: ) Ciastko bylo dobre dopiero po 2 dniach. Pokroilam je na dosyc cienkie plasterki (pieklam z 5 plackami) - dodawalam wowczas marmolade z czarnej porzeczki (jak sie nie myle, tip ten pochodzil od Dorotki) - ciastko wyszlo bardzo wysmienite. Jest to super ciasto na imprezy, bo mozna je zrobic z duzym wyprzedzeniem. Zycze udanych wypiekow. PS. Nani, super nick sobie wybralas. Teraz jak juz wiemy co sie za tym tajemniczym imieniem kryje............ Na pewno jestes piekna. Duza buzka

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.