Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Ciasto: 25 dag mąki krupczatki 25 dag cukru pudru 10 dag margaryny 4 jajka 4 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia Masa: 1 1/2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Polewa: 4 duże łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki margaryny 2 łyżki wody Cukier utrzeć z żółtkami, dodać resztę składników i na końcu pianę z białek. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kwaśnej śmietany. Składniki polewy zagotować i ostudzić mieszając. Wlać łyżkę spirytusu i polać polewą masę. Cytuj
kafetka Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 A ILE MA BYC TYCH JAJEK ? V BO CHYBA PRZEOCZYLAS!! Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dzięki Kafetka, rzeczywiście, ale już poprawiłam. Gapa jestem. Pozdrawiam. Cytuj
Magdalena Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Cz w-z kę przekrawamy ?czy na ciasto dajemy masę a na nią polewę?pozdrawiam Magdalena! :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Jeżeli to wuzetka to raczej przekrawamy. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 To już zależyn od inwencji. Kiedyś w W-wie jadłam w restauracji hotelowej pyszną w-zetkę, która nie była przekrawana. Krem polany był polewą czekoladową ozdobioną kleksem z kremu. Ale jeśli ktoś woli przekrojoną, nie widzę przeszkód. Pozdrowienia. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 ja przekladam wuzetke innym kremem ze smietany kremowki i smaruje placki dżemem z czarnej porzeczki Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 19 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 No cóż, każdy ma prawo wprowadzić jakieś modyfikacje ;) . Ja podałam oryginalny przepis sprzed mniej więcej 25 lat. Do tej pory wszystkim bardzo smakował, ale bita smietana też jest OK. Cytuj
dana2005 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 ja w-z też robię z bitą smietaną, a ciasto nasączam naparem z kawy. Mój przepis jest na forum. Dawniej też robiłam z kremem ze smietaną, ale łatwiej i szybciej z bitą smietaną. Pozdrawiam Cytuj
kaya Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Mam pytanie. Wypróbowałam przepis Poli. Ciasto wyszło świetnie. Natomiast krem znacznie gorzej. Użyłam margaryny kasi i śmietany ukwaszonej z Biedronki w duzym kubku. Po dodaniu 4 łyżek śmietany masa zaczęła odstawać od miski i dlatego nie dodałam reszy śmietany w obawie o to by masa się nie zważyła. Co robię nie tak? Prosze o wskazówki. Pozdrawiam KAYA Cytuj
Jolanta Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Kaya ! ja dam ci rade bo z tego co wyczytalam w przepisie to bedzie taka smietankowa masa.Ja robie podobna mase ale z jogurtu naturalnego musi byc gesty a najlepiej, zeby to bylo zsiadle mleko.Nigdy nie dawalam margaryny typu ''Kasia'' tylko maslo roslinne.Maslo ucieram dodaje zoltko,cukier i po jednej lyzce jogurtu badz zsiadlego mleka(tych lyzek ma byc 10)na jedno maslo i oczywiscie na niskich obrotach miksuje.Bo ta masa ma to do siebie ,ze moze sie zwarzyc.Taka mase robie od wielu, wielu lat bo nauczylam sie jeszcze w szkole podstawowej.Pozdrawiam :wink: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
kaya Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Swoją masę na wuzetkę zagęściłam poprzez dodanie żelatyny z mlekiem. Dzięki temu wybrnęłam sytuacji i w rezultacie ciasto się udało. Jolu polecam ci jednak margarynę kasię ze względu na to że świetnie nadaje się do kremów np. z dodatkiem ubijanych na parze żółtek a także babek wszelkiego rodzaju. Ze względu na cenę Kasi zastępuję ją czasem margaryną tortową. czasem używam masła szczególnie do kremów. Dzięki za porodę Pozdrawiam KAYA Cytuj
Jolanta Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Kaya mi szczegolnie chodzilo z tym maslem roslinnym ,ze sie nadaje tylko i wylacznie do tej masy jogurtowej czy smietankowej.Ja do mas uzywam tylko masla.Pozdrawiam :razz: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
JustynaZ Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam serdecznie! Kayu ja masę śmietanową robię bardzo często, także używam Kasi i śmietany w miarę gęstej (nie zawsze jest to ukwaszana śmietana), ostatnio dodawałam do niej napar z kawy i wyszła kawowa masa. To że po dodaniu śmietany do utartego masła ona zaczyna odstawać od garnka i sprawia wrażenie zwarzonej to chyba specyfika tej masy, zawsze mi tak niby odstaje, ale nic się nie dzieje, później bardzo dobrze się rozprowadza i smaruje na cieście. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.