Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 25 dag mąki krupczatki 25 dag cukru pudru 10 dag margaryny 4 jajka 4 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia Masa: 1 1/2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru 2 szklanki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy Polewa: 4 duże łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki margaryny 2 łyżki wody Cukier utrzeć z żółtkami, dodać resztę składników i na końcu pianę z białek. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżce kwaśnej śmietany. Składniki polewy zagotować i ostudzić mieszając. Wlać łyżkę spirytusu i polać polewą masę.

Opublikowano

Dzięki Kafetka, rzeczywiście, ale już poprawiłam. Gapa jestem. Pozdrawiam.

Opublikowano

Cz w-z kę przekrawamy ?czy na ciasto dajemy masę a na nią polewę?pozdrawiam Magdalena! :-)

Opublikowano

To już zależyn od inwencji. Kiedyś w W-wie jadłam w restauracji hotelowej pyszną w-zetkę, która nie była przekrawana. Krem polany był polewą czekoladową ozdobioną kleksem z kremu. Ale jeśli ktoś woli przekrojoną, nie widzę przeszkód. Pozdrowienia.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

No cóż, każdy ma prawo wprowadzić jakieś modyfikacje ;) . Ja podałam oryginalny przepis sprzed mniej więcej 25 lat. Do tej pory wszystkim bardzo smakował, ale bita smietana też jest OK.

Opublikowano

ja w-z też robię z bitą smietaną, a ciasto nasączam naparem z kawy. Mój przepis jest na forum. Dawniej też robiłam z kremem ze smietaną, ale łatwiej i szybciej z bitą smietaną. Pozdrawiam

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie. Wypróbowałam przepis Poli. Ciasto wyszło świetnie. Natomiast krem znacznie gorzej. Użyłam margaryny kasi i śmietany ukwaszonej z Biedronki w duzym kubku. Po dodaniu 4 łyżek śmietany masa zaczęła odstawać od miski i dlatego nie dodałam reszy śmietany w obawie o to by masa się nie zważyła. Co robię nie tak? Prosze o wskazówki. Pozdrawiam KAYA

Opublikowano

Kaya ! ja dam ci rade bo z tego co wyczytalam w przepisie to bedzie taka smietankowa masa.Ja robie podobna mase ale z jogurtu naturalnego musi byc gesty a najlepiej, zeby to bylo zsiadle mleko.Nigdy nie dawalam margaryny typu ''Kasia'' tylko maslo roslinne.Maslo ucieram dodaje zoltko,cukier i po jednej lyzce jogurtu badz zsiadlego mleka(tych lyzek ma byc 10)na jedno maslo i oczywiscie na niskich obrotach miksuje.Bo ta masa ma to do siebie ,ze moze sie zwarzyc.Taka mase robie od wielu, wielu lat bo nauczylam sie jeszcze w szkole podstawowej.Pozdrawiam :wink:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Swoją masę na wuzetkę zagęściłam poprzez dodanie żelatyny z mlekiem. Dzięki temu wybrnęłam sytuacji i w rezultacie ciasto się udało. Jolu polecam ci jednak margarynę kasię ze względu na to że świetnie nadaje się do kremów np. z dodatkiem ubijanych na parze żółtek a także babek wszelkiego rodzaju. Ze względu na cenę Kasi zastępuję ją czasem margaryną tortową. czasem używam masła szczególnie do kremów. Dzięki za porodę Pozdrawiam KAYA

Opublikowano

Kaya mi szczegolnie chodzilo z tym maslem roslinnym ,ze sie nadaje tylko i wylacznie do tej masy jogurtowej czy smietankowej.Ja do mas uzywam tylko masla.Pozdrawiam :razz:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Witam serdecznie! Kayu ja masę śmietanową robię bardzo często, także używam Kasi i śmietany w miarę gęstej (nie zawsze jest to ukwaszana śmietana), ostatnio dodawałam do niej napar z kawy i wyszła kawowa masa. To że po dodaniu śmietany do utartego masła ona zaczyna odstawać od garnka i sprawia wrażenie zwarzonej to chyba specyfika tej masy, zawsze mi tak niby odstaje, ale nic się nie dzieje, później bardzo dobrze się rozprowadza i smaruje na cieście. Pozdrawiam, Justyna.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.