Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 80 dag mąki 25 dag cukru 25 dag miodu 4 całe jajka 2 łyżki zaparzonej kawy w 1/4 szklanki wody 2 łyżki kakao 1/2 kostki masła 2 torebki przyprawy do piernika 1 łyżka sody oczyszczonej rozpuszczonej w małej ilości mleka Miód, cukier, masło roztopić na małym ogniu, dodać zaparzoną kawę, kakao i przyprawy. Masę wystudzić, wbić całe jajka sodę rozpuszczoną w mleku, na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma być gęste, tak jak kruche – prawie. Wyłożyć ciastem formę aż do połowy wysokości blaszki, wyłożyć powidła z bakaliami, na wierzch położyć rozwałkowany kawałek ciasta, połączyć brzegi i wsunąć do pieca na około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Można piec w wysokich lub w niskich blaszkach. Jeszcze ciepły polać polewą Nadzienie: powidła śliwkowe orzechy rodzynki migdały skórka pomarańczowa figi Polewa: 2 łyżki kakao 1/2 kostki masła 2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wszystko gotować na małym ogniu- aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ciasto to można, jak większość pierników przechowywać i miesiąc; i jest coraz lepsze!!!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, kawa może być rozpuszczalna, ale jeśli masz drobno mieloną to też dobrze, a bakalii możesz dać tyle ile lubisz, ja nigdy nie ważę. Piernik jest naprawdę wyborny. Dostałam go przed laty od znajomej, z którą podróżowałam do francji. Najpierw mi opowiadała o tym pierniku, a potem pocztą dostałam i przepis i piernik :roll:. Długo się przechowuje (jeśli wytrzymacie, żeby go nie zjeść) i jest pyszny.

Opublikowano

Oj, to chyba musisz dobrze schować!!! :roll: Pozdrawiam, Pola

Opublikowano

Ach, zapomniałam. Na forum jest jeszcze jeden przepis na piernik, który ja zamieszczałam. W zeszłym roku dostałam przepis od starszej pani< leśniczyny. Upiekłam go i też jest świetny. To piernik teściowej Anitki. Gdyby ci tamten zjedli, to spróbuj upiec ten. :roll: Pozdrowionka jeszcze raz Pola

Opublikowano

Pola, piernik został upieczony :lol: Pachnie w całym domu wprost nieziemsko :lol: :P :lol: Niestety jest gorący i musimy sie jeszcze wstrzymać z degustacją :lol: Pozdrawiam

Opublikowano

Ach, zapomniałam. Na forum jest jeszcze jeden przepis na piernik, który ja zamieszczałam. W zeszłym roku dostałam przepis od starszej pani< leśniczyny. Upiekłam go i też jest świetny. To piernik teściowej Anitki. Gdyby ci tamten zjedli, to spróbuj upiec ten. :P

Pozdrowionka jeszcze raz

Pola

Pola, nie ma tego drugiego piernika, tego teściowej, ja w każdym razie nie znajduję. Pomóż go odnależć, bo w przepisach wyświetla się tylko ten p. Jadzi.
Opublikowano

Pola, tak jak pisałam piernik zrobiłam i to aż z z podwójnej porcji. Część ciasta zrobiłam z powidłami a do drugiej części dodałam jabłka , ponieważ mój najmłodszy synek nie lubi bakalii w cieście. Piernik z jabłkami smakuje bardzo dobrze ale ten z powidłami i bakaliami wprost rewelacyjnie !!!.Myślę że jeżeli poleżakuje :P jeszcze kilka dni będzie jeszcze lepszy Muszę przyznać ze bardzo zaskoczył mnie smak powideł wymieszanych z bakaliami.Po prostu pycha !!!. Następnym razem wypróbuję piernik Teściowej Anitki. Dziękuję za pyszny przepis i polecam wszystkim którzy lubią pierniki. Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Serdecznie wam dziękuję, za tak miłe opinie. :P Nie wiem, czy extra smaczny jest dostępny dla wszystkich, zatem już wklejam przepis na ten drugi piernik. Serdecznie pozdrawiam

Pola