Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Ciasto: 80 dag mąki 25 dag cukru 25 dag miodu 4 całe jajka 2 łyżki zaparzonej kawy w 1/4 szklanki wody 2 łyżki kakao 1/2 kostki masła 2 torebki przyprawy do piernika 1 łyżka sody oczyszczonej rozpuszczonej w małej ilości mleka Miód, cukier, masło roztopić na małym ogniu, dodać zaparzoną kawę, kakao i przyprawy. Masę wystudzić, wbić całe jajka sodę rozpuszczoną w mleku, na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma być gęste, tak jak kruche – prawie. Wyłożyć ciastem formę aż do połowy wysokości blaszki, wyłożyć powidła z bakaliami, na wierzch położyć rozwałkowany kawałek ciasta, połączyć brzegi i wsunąć do pieca na około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Można piec w wysokich lub w niskich blaszkach. Jeszcze ciepły polać polewą Nadzienie: powidła śliwkowe orzechy rodzynki migdały skórka pomarańczowa figi Polewa: 2 łyżki kakao 1/2 kostki masła 2 szklanki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wszystko gotować na małym ogniu- aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ciasto to można, jak większość pierników przechowywać i miesiąc; i jest coraz lepsze!!! Cytuj
baśka96 Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Witaj Pola.Czy kawa ma być rozpuszczalna czy niekoniecznie i podaj iproszę ilość potrzebnych bakalii.Pozdrawiam Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 29 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Cześć, kawa może być rozpuszczalna, ale jeśli masz drobno mieloną to też dobrze, a bakalii możesz dać tyle ile lubisz, ja nigdy nie ważę. Piernik jest naprawdę wyborny. Dostałam go przed laty od znajomej, z którą podróżowałam do francji. Najpierw mi opowiadała o tym pierniku, a potem pocztą dostałam i przepis i piernik :roll:. Długo się przechowuje (jeśli wytrzymacie, żeby go nie zjeść) i jest pyszny. Cytuj
baśka96 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Dzięki za odpowiedż, tradycyjnie 6 grudni robię piernik i mam nadzieję że do Bożego Narodzenia coś zostanie. :oops: Pozdrawiam :roll: :oops: Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Oj, to chyba musisz dobrze schować!!! :roll: Pozdrawiam, Pola Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Ach, zapomniałam. Na forum jest jeszcze jeden przepis na piernik, który ja zamieszczałam. W zeszłym roku dostałam przepis od starszej pani< leśniczyny. Upiekłam go i też jest świetny. To piernik teściowej Anitki. Gdyby ci tamten zjedli, to spróbuj upiec ten. :roll: Pozdrowionka jeszcze raz Pola Cytuj
baśka96 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Ok Pola, ale na pierwszy 'rzut' idzie piernik pani Jadzi.Pozdrawiam :lol: :lol: :P Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Pola, piernik został upieczony :lol: Pachnie w całym domu wprost nieziemsko :lol: :P :lol: Niestety jest gorący i musimy sie jeszcze wstrzymać z degustacją :lol: Pozdrawiam Cytuj
ali Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ach, zapomniałam. Na forum jest jeszcze jeden przepis na piernik, który ja zamieszczałam. W zeszłym roku dostałam przepis od starszej pani< leśniczyny. Upiekłam go i też jest świetny. To piernik teściowej Anitki. Gdyby ci tamten zjedli, to spróbuj upiec ten. :P Pozdrowionka jeszcze raz Pola Pola, nie ma tego drugiego piernika, tego teściowej, ja w każdym razie nie znajduję. Pomóż go odnależć, bo w przepisach wyświetla się tylko ten p. Jadzi. Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 przepis ten znajdziesz na extra smacznym Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Pola, tak jak pisałam piernik zrobiłam i to aż z z podwójnej porcji. Część ciasta zrobiłam z powidłami a do drugiej części dodałam jabłka , ponieważ mój najmłodszy synek nie lubi bakalii w cieście. Piernik z jabłkami smakuje bardzo dobrze ale ten z powidłami i bakaliami wprost rewelacyjnie !!!.Myślę że jeżeli poleżakuje :P jeszcze kilka dni będzie jeszcze lepszy Muszę przyznać ze bardzo zaskoczył mnie smak powideł wymieszanych z bakaliami.Po prostu pycha !!!. Następnym razem wypróbuję piernik Teściowej Anitki. Dziękuję za pyszny przepis i polecam wszystkim którzy lubią pierniki. Pozdrawiam :lol: :lol: :lol: Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Serdecznie wam dziękuję, za tak miłe opinie. :P Nie wiem, czy extra smaczny jest dostępny dla wszystkich, zatem już wklejam przepis na ten drugi piernik. Serdecznie pozdrawiam Pola Cytuj
ali Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Pola dzięki za "teściową' i pozdrawiam. Cytuj
Gość mogo Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 czy napewno dodaje się 2 torebki przyprawy do piernika? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi