Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Składniki: 12 żółtek 30 dag maku suchego 40 dag cukru pudru 2 łyżki kawy 1 szklanka zmielonych herbatników 12 białek Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać kawę i mak i utrzeć, wyłożyć pianę utrwaloną 5 łyżkami cukru. Na wierzch wysypać herbatniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni, gdy wyrośnie podnieść temperaturę do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Na drugi dzień przekroić dwa razy, nasączyć wodą z alkoholem (ja lubię winiak lub brandy) i przełożyć masą czekoladową lub czekoladową i kawową. Masa kawowa Składniki: 4 jajka 1 niecała szklanka cukru 2 kostki masła 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 2 łyżeczki kakao Jajka ubić na parze na puszystą masę. Ubijać aż do wystudzenia, dodać po trochę kawę. Masło utrzeć mikserem i powoli dodawać masę jajeczną. Pod koniec ubijania dodać odrobinę alkoholu. Masa czekoladowa Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 kostki masła 1 tabliczka czekolady, kakao lub kawa Przyrządzić tak samo jak masę kawową Oczywiście, jeśli chcemy tort przełożyć obiema masami, to każdą masę robimy z połowy porcji. Smacznego!! :-) Cytuj
KIKI Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 oj przepyszny ten torcik u mnie zginął w moment polecam :P Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Cieszę się, że smakował. Tak, jest naprawdę bardzo dobry, szczególnie jak ktoś lubi mak. Czasami piekę go jako wieniec makowy. Wtedy dekoruję inaczej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.