Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 12 żółtek 30 dag maku suchego 40 dag cukru pudru 2 łyżki kawy 1 szklanka zmielonych herbatników 12 białek Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać kawę i mak i utrzeć, wyłożyć pianę utrwaloną 5 łyżkami cukru. Na wierzch wysypać herbatniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni, gdy wyrośnie podnieść temperaturę do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Na drugi dzień przekroić dwa razy, nasączyć wodą z alkoholem (ja lubię winiak lub brandy) i przełożyć masą czekoladową lub czekoladową i kawową. Masa kawowa Składniki: 4 jajka 1 niecała szklanka cukru 2 kostki masła 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 2 łyżeczki kakao Jajka ubić na parze na puszystą masę. Ubijać aż do wystudzenia, dodać po trochę kawę. Masło utrzeć mikserem i powoli dodawać masę jajeczną. Pod koniec ubijania dodać odrobinę alkoholu. Masa czekoladowa Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 kostki masła 1 tabliczka czekolady, kakao lub kawa Przyrządzić tak samo jak masę kawową Oczywiście, jeśli chcemy tort przełożyć obiema masami, to każdą masę robimy z połowy porcji. Smacznego!! :-)

  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Cieszę się, że smakował. Tak, jest naprawdę bardzo dobry, szczególnie jak ktoś lubi mak. Czasami piekę go jako wieniec makowy. Wtedy dekoruję inaczej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.