halinka:0 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 CAPUCINO Upiec biszkopt ciemny z 4 jajek. 1 kasia 5 żółtek 1/2 l śmietany kremówki 4 łyżki mąki 1 duże capucino (mokate jest najlepsze) orzechowe ( mozna smak jaki kto lubi) 2 śmietanki fix 2 szkl mleka 1/4 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada wykonanie: 1. 1 szkl mleka zagotowac i zestawić z ognia. Połączyc z 1 szkl zim,ego mleka rozmieszanego z maką 2. capucinorozmieszać z 1/4 wody i połączyć z mlekiem 3. utrzeć żółtka z cukrem i powoli połączyć z mlekeim, wstawic na gaz i ugotowac budyń. Gdzy ostygnie połączyć z kasia. 4. śmietane ubic z cukrem pudem i dodać fix. Na biszkopt wylozyc krem, na krem smietane a na smietane posypac starta czekolade Smacznego Pozdrawim halinka Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 No no - rzeczywiście przepysznie zapowiada się to cappuccino :-) :-) :) Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 I jest przepyszne, piekłam tydzień temu. Naprawdę polecam! Cytuj
halinka:0 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 dziekuje za mile uznanie:) Cytuj
batirek Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Ciasto upiekłam wczoraj a dziś miałam gości(niezapowiedzianycj),jest przepyszne,co potwierdzili wszyscy.Do śmietany dodałam żelatynę lepiej się trzyma.Dzięki za przepis Halinko,czekam na następne bo wiem ,że masz inne.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Postanowiłam to ciasto upiec w październiku na męża imieniny, ale nie wytrzymam i to ciasto upiekę zaraz po niedzieli. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Halinko ciasto upiekłam i też potwierdzam z moją rodziną że jest przepyszne. Zrobiłam tak samo jak batirek, do kremówki nie dodałam śmietanki fix, tylko dodałam łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Jeszcze jest jeden plus, bo ciasta jest duża tortownica. Bardzo dziękuję za udostępnienie przepisu. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
halinka:0 Opublikowano 5 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 dziekuje za mile wypowiedzi napewno zamieszcze jeszcze kilka smacznych przepisów Cytuj
Mila Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Hmm, na pewno wypróbuję ten przepis, gdyż wydaje mi się bardzo ciekawy. Ale pozwolę sobie na jedną małą modyfikację - dodam masło zamiast margaryny. Zdecydowanie wolę kremy na maśle :) Polecam też inną wersję tego przepisu: Skład: 5 płaskich łyżeczek żelatyny 0.5 litra śmietany kremówki 3 śmietany “Śnieżki” 1/4 szklanki cukru 1 paczka kawy capucino (czekoladowe lub waniliowe) Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (ciepłej). Kremówkę ubić z cukrem. Śnieżki ubić, ale w porcji mleka na dwie śnieżki (ubić oczywiście wszystkie trzy). Obie śmietany połączyć, dodać kawę, delikatnie wymieszać, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć na upieczony biszkopt z 3 jajek. Ciasto odstawić do lodówki. Przepis na biszkopt, capucino oraz innne specjały z naszej kuchni znajdują się na mojej stronie: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.