ina12 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zupę tą gotowała moja babcia, mama no i oczywiście ja. Mam nadzieję że i innym osobom również będzie smakować. Kapusta kiszona kasza drobna boczek wędzony włoszczyzna, albo jarzynka listek laurowy, 3 ziela angielskie, pieprz mielony, ewentualnie jak potrzeba dodać soli, 1 cebula Wkładka- parówki, albo podwawelska, zwyczjna względnie jarmarczna. Do garnka z zimną wodą dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, boczek wędzony, zasypać kaszą drobną i gotować do tego momentu aż kasza będzie miękka. W połowie gotowania wrzucam jedną cebulę a pod koniec dodaję listek laurowy, ziele angielskie, jarzynkę i pieprz. Zupa ta nie może być za gęsta, tylko musi być zawiesista. Jezeli jest za gęsta należy dodać wody. Ja przygotowuję ją z 70 dag kapusty kiszonej a kaszę wsypuję na wyczucie. Podaję do tej zupy osobno ziemniaki z tłuszczem i jeden gatunek z wędlin ktore podałam powyżej. ina12 Cytuj
dana2005 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 taką zupkę pamiętam z dzieciństwa, tylko kartolelki były pokrojone w kopsteczkę i razem ugotowane. Dzięki za przypomnienie. Musze w najblizszym czasie ją ugotować. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.