siula Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 CIASTO: 6 jajek 20 dag cukru łyżeczka startej skórki cytrynoej 15 dag mąki tortowej 15 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg wydrykowanych czereśni KRUSZONKA: 20 dag mąki tortowej lub krupczatki 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru łyżeczka cynamonu Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Dodawać po jednym żółtku.Na puszystą masę dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową.Wszystko delikatnie,ale dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy o wymiarach 25x36cm.Równomiernie rozłożyć na cieście czereśnie.Na kruszonkę wymiszać mąkę,masło,cukier i cynamon,a następnie palcami rozkruszyć ją na całej powierzchni ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.Pychotki:-) Cytuj
Dorota Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 Upiekłam to ciasto, jak dla mnie PYCHA, gdyż uwielbiam czereśnie :grin: Zrobiłam je dwa razy i tak: :grin: przy pierwszym wypieku nie obsypałam czereśni mąką i upadły na dno (też ładnie to wyglądało :razz:) i potem zmieniłam składnik w kruszące - użyłam mąki ziemniaczanej i zamiast cynamonu dałam łyżeczkę soku z cytryny (to przez pomyłkę, bo mi się przepisy pomyliły :oops: ) Ale ciasto wyszło pyszne takie z nutką cytrynową, posypka wyszła krucha, słodka i wyglądał jak biały ser, niektórzy myśleli, że to ciasto owocowo-serowe :) Pierwsza wersja wyglądała tak: :D przy drugim wypieku obsypałam czereśnie mąką (nie opadły), dodałam jeszcze 2 garście czarnych porzeczek (bo miałam ;)) i kruszonkę zrobiłam zgodnie z podanym przepisem (cynamonową), wyszło równie pycha i jak pachniało :) Druga wersja wyglądała tak: Podsumowując polecam to ciasto, bo bardzo szybko się go robi (około 10 minut, w czasie ubijanie jajek przygotowujemy owoce i kruszonkę) i jest smaczne :-P Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam autorkę :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.